latinica  ћирилица
20/01/2015 |  15:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Јемен: Побуњеници заузели предсједничку палату

Шиитски побуњеници упали су данас у предсједничку палату у јеменској пријестоници Сани након краће борбе са обезбјеђењем тог здања, изјавили су извори из јеменских снага безбједности и свједоци са лица мјеста.

Обезбјеђење предсједничке палате, у којој се налази главна канцеларија предсједника Абд-Рабу Мансура Хадија, саопштило је да су након краће борбе предали контролу над палатом борцима шиитске оружане групе познате под називом Хути, пренио је Ројтерс.

Свједоци су потврдили да је између снага Хута и чувара палате дошло до краћег сукоба и додали како су видјели да су Хути  заплијенили оклопна возила која су се налазила испред улаза у палату.

Током јучерашњег дана су се око предсједничке палате у Сани одвијале жестоке борбе између Хута и војске, што су најоштрији сукоби у пријестоници Јемена у протеклих неколико година, а окончани су тако што су побуњеници окружили резиденцију премијера.

У тим сукобима је погинуло девет, а повријеђено 90 људи, прије него што је синоћ на снагу ступио прекид ватре, који се примјењивао и добар дио данашњег дана, све до најновијих сукоба.