latinica  ћирилица
20/01/2015 |  18:51 | Аутор: РТРС

Реаговања из Српске на изјаву Кормакове (ВИДЕО)

Први иступ америчке амбасадорке у БиХ Морин Кормак изазвао је жестоке реакције у Републици Српској. Након што је Кормакова на свом блогу истакла да ће се залагати за јединствен образовни систем у БиХ – стижу осуде из званичне Бањалуке.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић позвао је нову америчку амбасадарку да посјети Бањалуку и Министарство просвјете и увјери се да сва дјеца у Републици Српској имају једнако право на образовање. 

Неупућеност, грешка или намјера! О чему год да је ријеч нова америчка амбасадорка послала је јасну поруку да у БиХ треба мијењати Устав.

У њеном првенцу на удару је образовање, јер сматра да би сва дјеца у БиХ требало да уче по јединственом плану и програму. Министарство просвјете Републике Српске Кормакову подсјећа да је образовање у надлежности ентитета и да свако дијете има једнако право.

- Мислим да би требаала доћи у Бањалуку и да са нама поразговара. Сигурно ћемо је упутити у наш образовни систем и да сва дјеца у Српској имају загарантована права, рекао је Малешевић.

У покушају преноса надлежности, оваквих и сличних иницијатива било је и раније, каже, бивши министар просвјете и актуелни потпредсједник Владе Антон Касиповић. Сматра да Дејтон није брана напреднијем образовању.

- Само обједињавање било чега није никакава гаранција да ћете урадити нешто боље. Примарно је питање да у оквиру постојећих надлежности свако унапређује свој систем, додао је Касиповић.

Сваки приједлог о увођењу јединственог образовног система у БиХ – биће спријечен у Народној скупштини Републике Српске, ма од кога год долазио. Прво јавно обраћања Кормакове осудили су и у скупштинском Одбору, оцијенивши да је нова америчка амбасадорка недовољно обавијештена о унутрашњем уређењу Босне и Херцеговине.

- Не знам о чему се ради, али не би требало бити да амбасадор једне Америке није упућен у прилике у државу у коју долази, истакао је Никола Гаврић, посланик СДС-а и члан Одбора за образовање у НСРС.

Први јавни иступ Морин Кормак јасно показује наставак америчке политике према БиХ. Социолог Слободан Наградић сматра да ће Америка и даље слати сигнале кроз захтјеве, попут овог Кормакове, а који воде ка централизованој БиХ.

- Ово је једна врста неодмјереног амбасадорског наступа, и да је то неко иницирао, а поставља се питање ко?, пита Наградић.

Ко год да је – оваквим и сличним захтјевима Српска ће увијек подићи рампу, јер су ван Дејтона и Устава.