latinica  ћирилица
21/01/2015 |  08:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Вођа Боко Харама: Побили смо становнике Баге

Вођа исламистичког нигеријског покрета Боко Харам, Абубакар Шекау, преузео је одговорност за масовни напад на град Бага на сјевероистоку Нигерије и запријетио нападима на Нигер, Чад и Камерун, у видео-снимку постављеном на интернету

"Побили смо становнике Баге. Заиста смо их убили, као што нам је, у својој књизи, наредио наш господар", рекао је Шекау у 35-минутном видео снимку постављеном на Јутјубу.

У директној поруци сусједима Нигерије, Шекау је додао: "Краљеви Африке, касните. Изазивам вас да ме нападнете, макар и сад. Спреман сам", пренио је АФП.

Екстремисти Боко Харама заузели су 3. јануара једну војну базу у Баги и према изјавама свједока убили многобројне цивиле наредних дана.

Нигеријска војска је саопштила да је убијено 150 људи, укључујући екстремисте.

Међународна организација за заштиту људских права "Амнести интернешенел", међутим, каже да разговори са свједоцима указују да је прошле недјеље убијено стотине цивила.

"Амнести" је раније саопштила да има извјештаје да је чак 2.000 људи убијено и тада оцијенила да је ријеч о "најсмртоноснијем масакру" у историји екстремиста Боко Харама.