latinica  ћирилица
21/01/2015 |  08:25 | Аутор: СРНА

Почиње "Кустендорф"

Филмски и музички фестивал "Кустендорф" угостиће од данас до 26. јануара младе ауторе, али и велика имена свјетске кинематографије попут Андреја Кончаловског, оскароваца Алфонса Куарона и Никите Михалкова, Бертрана Тавернијеа

Осми међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" свечано ће вечерас у Дрвенграду на Мокрој Гори отворити министар за културу и информисање Иван Тасовац и оснивач фестивала Емир Кустурица, уз спектакл инспирисан историјом филма.

Послије званичног отварања, редитељу Андреју Кончаловском биће уручено специјално признање фестивала "Награда за будуће филмове". Прије отварања, у Дрвенграду ће премијерно бити представљена изложба посвећена Кончаловском, коју је специјално за Кустендорф припремио Филмски музеј из Лођа. Стваралаштво Кончаловског је представљено јединственом колекцијом архивских материјала коју чине филмски плакати, фотографије и кадрови из филмова које је режирао.

У конкуренцији кратких филмова, за златно јаје , сребрно и бонзано, конкурише 17 филмова из Чешке, Словачке, Холандије, Исланда, Румуније, Израела, Хрватске, Њемачке, Белгије, Француске, Мађарске, Египта, Русије, САД и Србије.

Овогодишњи жири чине, предсједник Британског филмског института Аманда Невил, мексичко-амерички филмски продуцент Алекс Гарсија и француска филмска продуценткиња Клоди Осар.

Биће, традиционално, додијељена и награда "Вилко Филач" за најбољу фотографију.

У шест фестивалских дана биће приказани и филмови у другим програмима.

Тако ће посјетиоци и учесници фестивала моћи да виде "Бијеле ноћи поштара Алексеја Трјапицина", режисера Андреја Кончаловског, који је награђен "Сребрним лавом" у Венецији, као и филм Роја Андерсона "Голуб сједи на грани размишљајући о постојању", који је на истом фестивалу награђен "Златним лавом".

Љубитељи филма моћи ће да погледају и омнибус "Разговори са боговима", састављен од кратких филмова Гиљерма Аријаге, Хектора Бабенка, Алекса де ла Иглесије, Бахмана Гобадија, Амоса Житаија, Емира Кустурице, Мире Наир, Хидеа Накате и Ворика Торнтона.

Биће приказан и најновији филм руског редитеља Никите Михалкова "Сунчаница".

Директор Канског фестивала Тјери Фремо представиће дигитално рестаурисано издање филма Шарла Ванела "У ноћи".

У програму дугометражних филмова биће приказан играни филм "Отворени кавез", којим дебитује Синиша Галић, док ће Горан Станковић приказати документарни филм "У мраку".

У оквиру музичког програма, након пројекција и радионица, наступаће румунски дванаесточлани оркестар "Тараф де хајдукс", српска блуз гитаристкиња Ана Поповић, руска виолинисткиња Аљона Бајева, српски рок састав "Партибрејкерс" и молдавски трубач Адам Стинга у пратњи "Биг бенда" из Новог Сада.

Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" одржава се у организацији "Раста интернешнела", под покровитељством Министарства културе и информисања Србије.

Многи свјетки филмски часописи посвећују све више пажње "Кустендорфу", а "Холивуд репортер" истиче да "интимни формат омогућава студентима филмских академија да буду у друштву са звијездама у пријатној атмосфери српског села".