latinica  ћирилица
21/01/2015 |  09:46 | Аутор: Агенције

Лавров: Москва ће затражити моменталан прекид ватре

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да ће Москва затражити моменталан прекид ватре у Украјини на вечерашњем састанку у Берлину.

У новој рунди мировних разговора о конфликту на истоку Украјине учествоваће министри спољних послова Русије, Украјине, Њемачке и Француске.

Лавров је рекао да ће Русија учинити све што може да ситуација у Украјини буде ријешена, послије интензивирања сукоба на истоку те земље.

Руски званичник нагласио је на конференцији за новинаре да Москва не жели нови хладни рат и да Запад неће моћи да изолује његову земљу.

"Чујемо од наших западних партнера да Русија мора бити изолована", рекао је Лавров. "Конкретно, то је поновио Барак Обама. Ове тежње неће имати ефекта. Руски предсједник Владимир Путин је рекао да Русија никада неће прибјећи самоизолацији“.

Лавров је позвао Вашингтон да наставе са сарадњом која је осујећена у 2014. "Позивамо на наставак ефектне сарадње на билатералном и интернационалном нивоу. Али, дијалог је једино могућ уколико је заснован на једнакости и поштовању интереса и једне и друге стране“, рекао је Лавров.

Прекидање веза са НАТО није био руски избор, каже Лавров.

"НАТО прати САД у њиховој конфронтацији. НАТО је направио апсолутно политичке одлуке којима је зауставио цивилну и војну сарадњу. Скоро сви пројекти су замрзнути“, изјавио је руски шеф дипломатије. "Москва неће дозволити нови Хладни рат“, додао је.

Коментаришући говор америчког председника Барака Обаме, који је одржао синоћ, Лавров је рекао да он показује да Вашингтон жели да доминира свијетом, и да тражи од свих осталих да признају њихову супериорност

"Американци су апсолутно некритични у процјени сопствених корака, и јучерашњи Обамин говор показује да је срж њихове филозофије: "ми смо број један“ и да би то сви требало да прихвате", рекао је Лавров, преноси Раша тудеј.

Лавров је "агресивну“ спољну политику САД описао као "застарјелу".

Лавров је негирао тврдње да је руска војска присутна у источној Украјини, и позвао оне који то тврде да изнесу доказе. "Увијек то кажем: уколико сте сигурни у своје тврдње, поткрепите их доказима. Али нико не може или не жели да ми их да".

Лавров је рекао да ће покушати да испреговара моментални прекид ватре у источној Украјини, на састанку у Берлину, који ће бити одржан касније у току дана, а коме ће присуствовати министри спољних послова Украјине, Њемачке и Француске.

Он каже да је од виталног значаја да се повуче тешка артиљерија са линије која одваја територију коју држе побуњеници и оне која је под контролом Кијева. Тај потез ће спречити цивилне жртве, рекао је руски шеф дипломатије. "Русија је већ апеловала на побуњеничке борце да повуку тешку артиљерију", рекао је Лавров. "Сада украјинске власти треба да повуку свој потез".

Украјински председник Петро Порошенко је, према речима Лаврова, спреман да разговара о мировном плану који је понудио предсједник Русије Владимир Путин 15. јануара, упркос ранијим извештајима о његовом одбијању.

Како је навео, према реакцијама Порошенка рекло би се да је спреман за разговор, али да постоје нека питања, готово техничка, о којима би могло да се дође до договора заснованог на равноправности.