latinica  ћирилица
21/01/2015 |  09:55 | Аутор: Независне

У БиХ пријете нова клизишта

Усљед нових падавина очекује се покретање клизишта насталих у мају, али могућа је и појава нових на цијелој територији БиХ, упозорио је Хазим Хрватовић, директор Федералног завода за геологију

Могућност да буду покренута нова клизишта, поред већ 3.000 регистрованих, јесу нове обилне падавине, упозоравају стручњаци за геотехнику, и додају да су угрожене хиљаде кућа које се налазе у близини активираних клизишта.

- Нове земљане масе сада се врло лако могу покренути на старим клизиштима, а може доћи и до нових клизања земље. Због тога је у локалним заједницама, гдје имају регистар клизишта, неопходан стални мониторинг. Надлежни морају пратити стање, да би се на вријеме могло упозорити становништво на опасности или чак евакуацију. За клизишта је потребно да прође неколико мјесеци да би прешла у фазу мировања, а тај период нисмо имали - тврди Хрватовић.

Ако би се активирала потенцијална клизишта, на удару би се нашли становници сјевероисточне Босне, Тузле, Зенице и Маглаја. А ново покретање тла, како упозоравају, могуће је и у Жељезном Пољу.

Посебно је угрожен Зеничко-добојски кантон, у којем је регистровано више од 2.000 мањих и већих клизишта. Из Друштва за геотехнику БиХ упозоравају да власти скоро никако не раде на превентиви, јер за то, како кажу, нема новца.

У БиХ, како се наводи, има много падинских насеља, а свака падина може бити угрожена клизиштем у неком тренутку. Стручњаци упозоравају да не постоје ни тачни подаци колико су жртава однијела клизишта, а то је одавно требало да буде  аларм властима. Тако је у БиХ 2012. године било 1.800 активних клизишта, док је 3.000 нових покренуто током маја прошле године. Тада је иништено 7.500 кућа, а 80.000 људи није се могло вратити у своје домове.