latinica  ћирилица
21/01/2015 |  10:26 | Аутор: Независне

Њемачки медији: Етничке подјеле пријете распадом БиХ

Због етничких подјела у БиХ, централним институцијама пријети распад, пишу једне од најугледнијих њемачких дневних новина "Süddeutsche Zeitung" из Минхена, у уредничком коментару поводом недавне посјете Сарајеву њемачког и британског шефа дипломатије
Министри иностраних послова Њемачке Франк Валтер Штајнмајер и Велике Британије Филип Хамонд са лидерима политичких странака у БиХ - Фото: СРНА
Министри иностраних послова Њемачке Франк Валтер Штајнмајер и Велике Британије Филип Хамонд са лидерима политичких странака у БиХФото: СРНА

И док све земље око БиХ спроводе реформе, етнички подијељена БиХ све више заостаје, и то толико да се Берлин и Лондон брину да би се централне институције могле распасти. Зато су Штајнмајер и Хамонд услове и перспективе за БиХ формулисали тако да би се Споразум о стабилизацији и придруживању, потписан прије пет година, лакше могао ратификовати, пише лист.

Подсјетио је да су министри у новембру у медијима у БиХ објавили апел у којем су грађанима објаснили озбиљност цијеле ситуације. "Иза тог апела није стајала само намјера да се помогне Балкану. Обојица су забринути због евентуалних посљедица распада у земљи у којој су институције ионако слабе, а која је пуна оружја, организованог криминала и исламиста који су све више спремни на насиље", наводи се у листу.

Лист износи и неке досад непознате детаље - да је њемачко-британска иницијатива зачета у фебруару прошле године, након што су Берлин и Лондон увидјели да су грађани кроз фебруарске протесте показали да желе промјене набоље и да од својих политичара траже економски бољитак. "Након мајских катастрофалних поплава Срби, Бошњаци и Хрвати стали су једни уз друге узајамно се помажући. То је пробудило наду у Берлину и Лондону да је ипак некако могуће превазићи старе подјеле. Али онда су октобарски избори показали да су се након тога вратили стари трендови", наводи лист.

Међутим, упркос забрињавајућој ситуацији и чињеници да би погоршање ситуације у БиХ имало негативне посљедице за Европу, лист пише да су тачне изјаве министара у Сарајеву да све зависи од домаћих фактора у БиХ и да је пружена шанса заиста посљедња.

- Имајући ту чињеницу у виду, није изненађујуће да су министри у Сарајеву дошли напетих нерава. Мољакање, апели, пружање посљедње прилике - министри су оставили мало простора сумњи колико је ситуација у БиХ озбиљна. Њемачки министар је буквално молио своје саговорнике да прихвате ову посљедњу прилику и да поведу земљу у Европу - истакао је аутор чланка.