latinica  ћирилица
21/01/2015 |  11:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Јеменска Ал Каида припрема нападе на западу?

Огранак Ал Каиде у Јемену, позвао је на нападе у стилу "вука самотњака" на Сједињене Америчке Државе и Запад, у видео-снимку постављеном на интернету неколико дана након што је та група преузела одговорност за нападе на редакцију листа "Шарли ебдо" у Паризу

Један од вођа групе, Насер бин Али ел Анси, позвао је своје присталице да покрену "индивидуални џихад", наводи посматрачка група СИТЕ, која онлајн прати исламистичке екстремисте, преноси Танјуг.

- Спремни смо и вребамо непријатеље Алаха. Подстичемо вјернике да то чине - рекао је Анси.

У претходном видео-снимку, Анси је саопштио да група Ал Каида на Арабијском полуострву, стоји иза напада на француски сатирични дневник "Шарли ебдо", којим је започело тродневно крвопролиће у Француској у којем је убијено 17 људи.

Западне владе кажу да за сада није јасно да ли је Ал Каида на Арабијском полуострву директно руководила нападима, иако вјерују да су један или обојица нападача провела извијесно вријеме с џихадистима у Јемену, пренио је АФП.

У посљедњем обраћању, објављеном у виду интервјуа, Анси је предложио нападе у стилу "вука самотњака", јер "могу да нанесу већу штету".

Анси је додао да, ако се покаже да то није практично, присталице треба да напусте западне земље, прије него да живе по законима "невјерника".