latinica  ћирилица
21/01/2015 |  11:19 | Аутор: СРНА

Павловић: Руси истину бране свим средствима

Српски писац Славиша Павловић изјавио је да код Руса нема компромиса са истином да Србија и Русија нису криве за Велики рат.
Први свјетски рат - Фото: AFP
Први свјетски ратФото: AFP

Павловић, чији је роман о Великом рату "Завјет хероја" заузео десето мјесто на листи најпродаванијих књига прошле години у Русији, нагласио је да су Руси изузетни на плану борбе за истину и спремни да је на све начине одбране.

"Спремни су и на информациони рат и на борбу само да докажу истину, а највећи борац за позитивно светло о Србији је сенатор Анатолиј Лисцин, који је и потпредседник руског Одбора за обележавање стогодишњице Великог рата", рекао је Павловић за "Вечерње новости".

Он је нагласио да је управо Лисцин одабрао његову књигу за превод, а да је предговор написао предсједник Думе Сергеј Наришкин. Павловић каже да му је као писцу изузетна част што су прва два штампана издања романа на руском језику поклоњена предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину и предсједнику Србије Томиславу Николићу.

Павловић је нагласио да његова књига говори о вриједности једне генерације, части, витештву и борби да се задата ријеч одржи, без обзира на цијену.

"Патриотизам једног малог народа који је у трануцима највеће трагедије успео да буде толико велики је нешо на што се траба угледати", каже Павловић.

Он истиче да је рођен на мјесту гдје се одиграла битка на Мачковом камену и гдје су његови преци за њега изборили право да 100 година касније живи слободно, те да су му баш ти "ратници из бајке" били највећа инспирација за роман који је постао хит у Русији.