latinica  ћирилица
21/01/2015 |  11:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Песков: Запад жели да свргне Путина

Запад жели да искористи украјински конфликт да би свргао предсједника Русије Владимира Путина и угушио руску економију, каже портпарол Кремља Дмитриј Песков
Дмитриј Песков - Фото: архив
Дмитриј ПесковФото: архив

- На Западу, они покушавају да склоне Путина, да га изолују из међународне политике, да угуше економски Русију због својих интереса, да свргну Путина - рекао је Песков, пренијела је агенција АФП.

- Да није било због Крима, они би измислили други разлог - рекао је Песков.

- Догађаји у Украјини су скинули маске с међународне дипломатије - додао је Песков.

Песков је истакао да је руска економска ситуација под контролом упркос "незаконитим санкцијама" које су Русији увеле западне земље због припајања Крима и подршке антивладиним снагама на истоку Украјине.

- Подсјетићу вас шта је Путин рекао (у децембру): све је под контролом, знамо шта да радимо, како то да урадимо и ми имамо све што нам треба да то урадимо - рекао је портпарол Кремља.

Према Пескову, Русија не може да разријеши кризу у Украјини као што то тражи Запад.

- Све што Русија може да уради ради завршетка конфликта, она већ чини - истакао је Песков и додао да Кијев мора да почне да разговара са својим регионима.

- Њемачка, Француска, Русија и ОЕБС могу да буду гаранти договора - рекао је Песков.

Песков је изразио очекивање да ће Минска група наставити да ради свој посао и да ће као резултат тога бити састанак лидера...планиран да се одржи у Астани. Али, до састанка ће доћи ако буде могао да да неке конкретне резултате.

Песков је рекао и да је сигуран да се западне земље никада неће "отарасити" Русије, закључивши да би изолационизам био грешка.