latinica  ћирилица
21/01/2015 |  12:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Абе: Водимо тешку трку са временом

Јапански премијер Шинзо Абе изјавио је да Јапан улаже максималне напоре у "трци са временом" како би ослободио двојицу својих грађана из заточеништва џихадиста Исламске државе, који пријете да ће их убити уколико им се не исплати 200 милиона долара.
Премијер Јапана Шинзо Абе - Фото: AP
Премијер Јапана Шинзо АбеФото: AP

Екстремисти су у уторак јапанску владу ставили пред ултиматум да у року од 72 сата исплати наведени износ или ће у супротном убити двојицу Јапанаца.

"Ово је веома тешка трка са временом, али Влада чини све што је у њеној моћи", рекао је Абе новинарима у Токију.
"Наредио сам Влади да употреби све дипломатске канале и све могуће правце како би обезбедила ослобађање двојице мушкараца", казао је јапански премијер.

Абе, који је због талачке кризе прекинуо блискоисточну турнеју и вратио се у Токио, навео је да је затражио помоћ од палестинског предсједника Махмуда Абаса, египатског лидера Абдела Фатаха ел-Сисија, затим турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана и јорданског краља Абдулаха, преноси АФП.

"Јапан никад неће попустити пред тероризмом. Јапан чини све што може у трци против кукавичког тероризма, руку под руку са међународном заједницом", поновио је јапански премијер.

Абе се налази пре тешким избором - да отворено плати уцјену екстремистима или затражи од неке савезничке државе, попут САД, да покуша да крене са ризичним ослобађањем отетих Јапанаца, наводи АП.

Јапански премијер нити било код други од званичника није директно рекао да ли Токио размишља о евентуалној могућности да исплати 200 милиона долара џихадистима.

Талачка криза у чијем средишту су се нашли јапански држављани дубоко је потресла земљу и вјерује се да ће Абе и Влада бити суочени са притиском домаће јавности да покушају да преговарају њихово ослобађање, оцјењује АФП.

Џихадисти су јуче објавили снимак са захтјевом да им се плати откупнина у наредна три дана или ће у супротном убити отете Јапанце.

Мушкарац који је затражио откуп звучао је као Британац умијешан у остала обезглављивања талаца које је киднаповала Исламска држава и која контролише трећину ирачке и сиријске територије.

Џихадисти су на снимку навели да су отели новинара Кенџија Готу и цивилно лице на служби у војсци Харуну Јукаву.

Екстремисти ИД су до сада убили пет таоца са Запада од августа прошле године, а ово је први пут да џихадисти пријете јапанским држављанима.

Јапан је више пута истицао да је он понудио невојну помоћ земаљама погођеним крвавим акцијама ИД у Ираку и Сирији, а које су се нашле суочене са егзодусом избјеглица.