latinica  ћирилица
21/01/2015 |  12:21 | Аутор: СРНА

Кебо даје исказ у Тужилаштву БиХ

Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо рекао је да је данас у Тужилаштво БиХ донио додатну документацију о ратним злочинима, која није обимна, али је веома битна
Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо - Фото: СРНА
Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад КебоФото: СРНА

Кебо, који је око поднева стигао у Тужилаштво БиХ, рекао је новинарима да је дошао са радошћу да тужиоцу одговори на сва питања која ће открити истину.

- Мој наступ није издајнички, већ моја уставна обавеза да све што је супротно Уставу и закону пријавим тужиоцима - поновио је Кебо, који се у својству сједока одазвао на званичан позив Тужилаштва БиХ ради утврђивања евентуалне одговорности Сакиба Махмуљина, Шефика Џаферовића и осталих лица у вези са ратним злочинима над српским цивилима у мјесту Возућа.

Он каже да нова документација и још 7.000 страница, које је раније предао Тужилаштву БиХ, говори о томе шта се дешавало и ко су стварни кривци. Најавио је да ће тражити од тужиоца да ОЕБС и међународна заједница врши мониторинг овог процеса, јер је ово након Дејтона највећи поступак суочавања свих са истином која је, како каже, често и болна.

- Реакције врха СДА показују да сам убо у око оне који су давали политичку, финансијску, моралну и другу подршку - рекао је Кебо.

Он је поновио да је замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић вођа радикала, а остали, који су наведени у овој документацији, треба да изађу пред лице правде и положе рачун за оно што су радили.

Кебо каже да се ни један документ који је прослиједио Тужилаштву БиХ није налазио код њега, већ да су му стигли поштом, као и да људи једва чекају да се расвијетли истина.

- Ја сам само посредник и по Уставу сам одговоран да то предам, а људи су ваљда препознали да ја смијем да говорим - рекао је Кебо, и истакао, да су сефови са документима били код оних који сада дижу народ и позивају на линч, те им поручио да се не боји.

Кебо је рекао да му некадашњи припадници Војне полиције Трећег корпуса Армије БиХ дају подршку.

Он каже да има доказа и о постојању логора за непослушне Бошњаке у Казнено-поправном дому Зеница, те да је прије пар дана добио и документе који се односе на Средњобосански кантон.

- Овај процес не може да се заврши за 15 дана, већ ово треба проучавати. Они који причају да нема Кебиног центра ИД-а у Великој Кладуши признали су да је купљено 500 дунума земље за насеље селефија, слично као у Маочи - рекао је Кебо.

Поновио је да се документација коју је предао односи на подручју Зенице и Возуће, али не и на политичка убиства, па је затражио да Тужилаштво БиХ саслуша Бакира Изетбеговића и Камела Адемовића, шефа некадашње муслиманске обавјештајне службе - АИД.

Кебо је поручио да ће и даље све што буде добио предати Тужилаштву БиХ, те да ће се до краја живота борити да истина изађе на видјело.

- Јако добро спавам, а за остале не знам - рекао је Кебо.

Одговарајући на питање новинара да ли је био ратни директор Комуналног предузећа "Рад" и да ли је упознат да су тијела убијених Срба довожена на депонију, Кебо је рекао да је депонија са радом завршила 26. маја 1992. године и да би, када би имао и један документ о томе, то предао Тужилаштву.

Кебо је у неколико наврата Тужилаштву БиХ прослиједио документацију која се односи на дјеловање парадржавних обавјештајних формација и финансијске малверзације, те на одговорност Бакира Изетбеговића који је за вријеме рата био шеф кабинета предсједника Предсједништва БиХ.