latinica  ћирилица
21/01/2015 |  12:24 | Аутор: СРНА

Босић позвао стручну јавност да помогне у вези са Суторином (ВИДЕО)

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић данас је у Сарајеву позвао стручну јавност да помогне у расвјетљавању стварног стања у вези са територијалном припадношћу Суторине, како би парламент БиХ могао одлучити да ли ће бити ратификована договорена граница са Црном Гором која Суторину изузима из састава БиХ.

"Пошто су Суторина и та граница на територији општине Требиње и пошто је то и питање Републике Српске, ја сам као члан Колегијума из Српске упутио јуче писмо предсједнику Народне скупштине Републике Српске Недељку Чубрилоовићу и свим клубовима посланика у Народној скупштини да покрену иницијативу да се ова ствар разјасни и са становишта Републике Српске", рекао је Босић на конференцији за новинаре.

Он је додао да је од предсједника и клубова посланика у Народној скупштини Српске затражио да се укључе у расправу о стварном стању у вези са границом код Суторине како би се на крају дошло до најбољег могућег рјешења.

"Мој циљ није да проблематизујем било које рјешење, али сматрам да је крајње вријеме да се дефинитивно разјасни та ствар у вези са Суторином", истакао је Босић.

Подсјећајући да је и до сада било иницијатива да се отвори ово питање, прије свега из Требиња, односно из Републике Српске, Босић је оцијенио да Српска треба да каже свој глас о свему томе.

Он је изразио наду да даље разматрање питања Суторине неће довести до новог продубљивања кризе и неразумијевања у односима са Црном Гором.

"Изненађен сам начином на који је Црна Гора реаговала само на спомен разматрања питања Суторине", истакао је Босић и оцијенио да је реакција заустављања слања амбасадора Црне Горе у БиХ сувише оштра, као да би и повлачење амбасадора БиХ из Црне Горе било лош потез.

Залажући се за демократску расправу и смиривање атмосфере, Босић је навео да погранични спорови нису неоуобичајени у Европи.

"Тренутно је пред судом у Хагу више од 20 спорова чланица ЕУ о сличним питањима. Недавно смо имали спор Хрватске и Словеније о питању границе и не знам зашто би било забрањено да се отвори питање границе у Суторини", додао је Босић и изразио наду да ће Црна Гора прихватити да се аргументима разговара о овом питању.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ очекује да ће скорашња јавна расправа коју ће о питању Суторине организовати Уставноправна комисија овог дома помоћи да се дође до чињеница и да се закључи шта је најбоље за БиХ и Републику Српску, али и Црну Гору.

Босић је поручио да не протежира ниједно рјешење у вези са Суторином и да очекује да се поведе расправа о овом питању како би се, ако је могуће консензусом, дошло до закључка.

Савјет министара БиХ утврдио је почетком новембра прошле године Приједлог уговора о граници између БиХ и Црне Горе којим Суторина припада Црној Гори.