latinica  ћирилица
21/01/2015 |  13:37 | Аутор: СРНА

Суђење Ивановићу - Почела саслушања

Пред Основним судом у сјеверном дијелу Косовске Митровице почело је суђење предсједнику Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Оливеру Ивановићу и још четворици Срба

Осим Ивановићу, суди се и бившем командиру станице полиције МУП-а Србије у Косовској Митровици Драгољубу Делибашићу, те оцу и сину, Илији и Небојши Вујачићу и Александру Лазовићу.

Према одлуци суда, на суђењу би требало да се појави 140 свједока одбране и тужилаштва.

Суђење је почело саслушањем првог свједока оптужнице Исе Мустафе (53) из Косовске Митровице.

Ивановићев адвокат Љубомир Пантовић рекао је да је свједок покушао да појасни ситуацију на 14. априла 1999. године у Косовској Митровици када се наводно догодио злочин који се ставаља Ивановићу на терет.

Осим родбине и пријатеља оптужених, у судници су присутне бројне новинарске екипе, те начелник Косовскомитровачког округа Васо Јелић.

Ивановић је оптужен да је на пордучју Косовске Митровице, предводећи јединицу МУП-а Србије починио кривично дјело ратног злочина над цивилним становништвом. Ивановићу је на терет стављено да је, наводно, наредио убиство десет косовских Албанаца. Запријећена казна је од пет година до доживотне робије, каже његов адвокат.

Драгољубу Делибашићу, Илији и Небојши Вујачићу и Александру Лазовићу на терет је стављено убиство и покушај убиства најмање једног Албанца. Одбрана окривљених сматра да ће суђење трајати више мјесеци ако предсједавајући Судског вијећа, међународни судија из Румуније Роксана Комша, током саслушања свједока тужилаштва не увиди да је оптужница заснована на фиктивним и непостојећим доказима.

Сва петорица оптужених Срба изјаснили су се да нису криви за дјела која им се стављају на терет.