latinica  ћирилица
21/01/2015 |  15:03 | Аутор: СРНА

Кебо дао исказ у Тужилаштву БиХ (ВИДЕО)

Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо, након два сата давања исказа у Тужилаштву БиХ, рекао је да је поступајућег тужиоца упознао с тим ко му је доставио сву документацију
Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад Кебо - Фото: СРНА
Потпредсједник Федерације БиХ Мирсад КебоФото: СРНА

- Тужилац ме упознао да се већ води поступак против Сакиба Махмуљина за ратне злочине. Тај поступак је почео и прије него што сам доставио ову документацију, а након овога тужилац је добио и додатне доказе - рекао је Кебо новинарима.

Кебо, који се у својству сједока одазвао на позив Тужилаштва БиХ ради утврђивања евентуалне одговорности Махмуљина, Шефика Џаферовића и осталих лица у вези с ратним злочинима над српским цивилима у мјесту Возућа, рекао је да је данас у Тужилаштво БиХ донио додатну документацију о ратним злочинима, која није обимна, али је веома битна.

- Мој наступ није издајнички, већ је моја уставна обавеза да све што је супротно Уставу и закону пријавим тужиоцима - поновио је Кебо.

Он је рекао да нова документација и још 7.000 страница које је раније предао Тужилаштву БиХ говоре о томе шта се дешавало и ко су стварни кривци.

Кебо је најавио да ће тражити од тужиоца да ОЕБС и међународна заједница врши мониторинг овог процеса, јер је ово након Дејтона највећи поступак суочавања свих са истином која је, како каже, често и болна.

Кебо је у неколико наврата Тужилаштву БиХ прослиједио документацију која се односи на дјеловање парадржавних обавјештајних формација и финансијске малверзације, те на одговорност Бакира Изетбеговића који је за вријеме рата био шеф Кабинета предсједника Предсједништва БиХ.