latinica  ћирилица
21/01/2015 |  15:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Заоштравање сукоба у Украјини умјесто дијалога

Украјина наставља да оптужује Русију за војно присуство у регионима Доњецк и Луганск, најављујући уједно да ће знатно повећати број војника, док ЕУ и европске државе појачавају дипломатске напоре да у дијалогу с Москвом пронађу мирно рјешење за кризу, која је посљедњих неколико дана ескалирала новим сукобима

Русија повећава своје војно присуство у источној Украјини, а напади проруских снага су интензивирани јер настоје да придобију још територије, рекао је данас портпарол украјинске војске Андреј Лисенко, пренијела је агенција Ројтерс.

- Знатан број руских војника без препознатљивих обиљежја уочен је у региону Луганска. Тамо континуирано траје гранатирање позиција и покушај проруских снага да прошире територију под својом контролом - навео је Лисенко, додајући да је у протеклих 24 часа убијен један украјински војник, док је њих 40 рањено.

Русија је спремна за било који формат рјешења сукоба на југоистоку Украјине који је прихватљив за обје стране, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.

Руски министар је навео да увођење нових формата није најважније питање, али да је Русија спремна за било какав формат који је прихватљив за Кијев и представнике југоистока.

- Директни контакти су неопходни у овом контексту, прије свега, узимајући у обзир актуелност кризе, између представника Кијева и самопроглашене Републике Доњецк и Луганск. Сви остали формати који укључују "спољне играче", као што су Нормандијски формат и све активности ОЕБС-а, треба да промовишу овај одрживи директан дијалог о свим питањима која треба да буду ријешена на превазилажењу ове кризе - навео је Лавров.

Истовремено, рекао је он, Русија ће инсистирати на потреби да се спроведе хитно примирје на украјинском југоистоку на предстојећем Нормандијском формату - састанку министара иностраних послова Русије, Украјине, Њемачке и Француске у Берлину.

Шеф украјинске дипломатије Павел Климкин на брифингу у Кијеву рекао је у уторак да је Украјина спремна за сусрет у Берлину, додајући да види смисао тих разговора "само ако се дође до резултата".

С друге стране, прес-секретар руског предсједника Дмитриј Песков рекао да то што су украјинске власти обновиле сукобе "озбиљно поткопава могуће резултате припреме" сусрета "нормандијског фомата", пренијела је агенција РИА Новости.

Премијер Украјине Арсениј Јацењук рекао је данас да је у припреми закон о повећању броја украјинског војног особља за 68.000, на укупно 250.000.

Од тог броја њих 204.000 биће војници, рекао је украјински премијер на сједници Кабинета, пренијела је агенција Ројтерс.

Предсједник Украјине Петро Порошенко скратиће свој боравак на економском форуму у Давосу, у Швајцарској и данас ће се вратити у Украјину "због погоршања ситуације" на истоку земље, изјавио је његов портпарол Свиатослав Цеголко.

- Начелник Генералштаба и министар одбране управо су га извијестили о ситуацији у близини аердрома у Доњецку. Због погоршања ситуације предсједник је одлучио да скрати боравак у Швајцарској и вратиће се у Украјину - написао је Цеголко на свом Фејсбук профилу.

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбједност Федерика Могерини изјавила је током посјете Сједињеним Америчким Државама да је од пресудне важности да Украјина "не пропадне", али и да треба оживјети дијалог с Русијом.

- Наша прва дужност је да обијезбедимо да Украјина успије са финансијске и друштвене тачке гледишта - поручила је Могерини током предавања које је одржала на вашингтонском институту Брукингс.

Она је истакла да би "пропаст" Украјине представљала побједу за Русију, јер би се тиме дало за право онима који тврде да склапање Споразума о придруживању са ЕУ води у нешто негативно.

Висока представница је најавила да ће одлука о продужењу или ублажавању санкција Русији, од којих један дио истиче у марту, зависити од ситуације на терену и спровођења Споразума из Минска, који су у септембру прошле године потписали представници ЕУ, Русије и Украјине.