latinica  ћирилица
21/01/2015 |  16:30 | Аутор: СРНА

Савјет министара усвојио Акциони план за заштиту од поплава

Савјет министара БиХ усвојио је данас Акциони план за заштиту од поплава и управљање ријекама у БиХ за период од 2014. до 2017. године за чије провођење је потребно 592,7 милиона КМ.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Овим планом се ствара оквир у којем ће питања заштите од поплава и управљања водама бити третирана на усклађен и координисан начин, како у БиХ тако и на регионалном нивоу.

Акциони план садржи шест кључних мјера и 22 подмјере које ће надлежне институције реализовати до краја 2017. године, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Од укупно потребних 592,7 милиона КМ, до сада је обезбијеђено 267,2 милиона КМ из кредита, грантова и буџетских средстава. У фази припреме је неколико пројеката којима ће бити осигурано додатних 100 милиона КМ.

Акциони план усвојен је на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, које ће у сарадњи са другим надлежним институцијама координисати реализацију мјера утврђених тим планом. О томе ће једном годишње информисати Савјет министара БиХ.

Утврђен је и Приједлог споразума између Савјета министара БиХ и Владе Србије о сарадњи у области заштите животне средине и одрживог развоја, којим је дефинисано оснивање заједничке комисије за његово провођење.

БиХ и Србија су овим споразумом договориле сарадњу у преношењу европског законодавства у областима заштите животне средине, климатских промјена, заштите ваздуха и воде, управљања и третмана чврстог отпада и очувања природе.

На данашњој сједници утврђен је Приједлог основа за вођење преговора ради закључивања споразума са Владом Србије о сарадњи у области радијационе и нуклеарне безбједности.

На тај начин се успоставља билатерална сарадња у области радијационе безбједности у смислу размјене информација, спречавања недопуштеног промета нуклеарних и радиоактивних материјала и пружања адекватног одговора у случају инцидента, наводи се у саопштењу.

Државна регулаторна агенција за радијациону и нуклеарну безбједност доставиће овај приједлог основа Предсједништву БиХ у даљу процедуру. У име БиХ за потписника је предложен директор ове агенције Емир Диздаревић.

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог основа за вођење преговора за закључивање уговора између БиХ и Аустралије о социјалном осигурању, с циљем усклађене примјене њихових националних законодавстава у овој области.

Ријеч је најважнијој билатералној иницијативи у историји односа двије земље, јер ће закључивањем овог споразума бити осигурана материјална и социјална безбједност за значајан број грађана БиХ који су радили и још раде у Аустралији.

Споразум се односи на здравствену заштиту, пензионо и инвалидско, те осигурање у случају повреде на раду и професионалне болести, незапосленост, као и дјечји додатак и материнство.

На сједници је усвојена и информација Дирекције за европске интеграције о одржавању састанка Пододбора за иновације, информационо друштво, социјалну политику и јавно здравство у оквиру седмог круга састанка пододбора заказаног за 5. и 6. фебруар у Бриселу.

На дневном реду састанка ће бити и информационо друштво и медији, образовање, млади и култура, те сарадња БиХ с ЕУ у овим областима, запошљавање и социјална политика, учешће у истраживачким програмима ЕУ, те политика у области јавног здравства и заштите потрошача.

Савјет министара БиХ закључио је да је потребно извршити систематску измјену свих радних група за европске интеграције у складу с уставним надлежностима.