latinica  ћирилица
21/01/2015 |  16:34 | Аутор: ТАНЈУГ

САД и Куба започеле историјске разговоре у Хавани

Амерички и кубански званичници започели су данас дводневне историјске разговоре у Хавани, којим настављају дипломатске односе и одбацују вишедеценијски анимозитет хладноратовске ере.

Замјеник америчког државног секретара Алекс Ли и кубански званичник министарства спољних послова Џозефина Видал разговарају првог дана о питањима имиграције, док ће у четвртак бити ријечи о поновном отварању амбасада, пренијела је агенција АФП.

Ови разговори су први од како су амерички предсједник Барак Обама и његов кубански колега Раул Кастро 17. децембра прошле године постигли историјски искорак послије 18 мјесеци тајних преговора.

Док Куба тражи укидање 53. годишњег америчког економског ембарга, уклањање са америчке листе држава спонзора тероризма као и престанак врбовања кубанских љекара да пребјегну у САД, Американци ће "притиснути" једнопартијску државу да омогући већа људска права.

Виши кубански званичник министарства иностраних послова у уторак је направио јасну разлику између обнављања дипломатских односа и питања шире нормализације односа двије земље.

- Куба не нормализује односе са Сједињеним Америчким Државама. Куба је за поновно успостављање дипломатских односа са Сједињеним Америчким Државама. Нормализација односа је много дужи и много компликованији процес", рекао је неименовани кубански званичник новинарима.