latinica  ћирилица
21/01/2015 |  16:43 | Аутор: СРНА

Пореска управа блокирала Жељезнице ФБиХ

Пореска управа ФБиХ блокирала је трансакцијске рачуне Жељезнице Федерације због 182.380.414 КМ неизмирених обавеза, саопштено је из овог предузећа.

Трансакцијски рачуни блокирани су 15. јануара због неизмирених обавеза Жељезница по основу доприноса за ПИО/МИО, доприноса за осигурање од незапослености, за здравствено осигурање, за фонд солидарности здравства, друге порезе, камате и трошкове принудне наплате за период од 2001. до 2014. године.

Узрок насталих пореских дуговања је неиспуњавање обавеза Владе ФБиХ према Жељезницама, а прије свега неспровођење Закона о финансијској консолидацији овог предузећа према којем је Влада преузела на себе обавезе уплате свих доприноса, здравственог, социјалног и пензионог осигурања од 1. јануара 2008. до 31. децембра 2012. године.

У Жељезницама истичу да се исти овај закон, који је донесен и за руднике у ФБиХ, у потпуности примјењује, да су они стављени у неравноправан положај у односу на друга јавна предузећа на које се примјењује тај закон, те да им је само по том основу Влада дужна 179 милиона КМ.

Због тих разлога Жељезнице послују у изузетно отежаним условима, те упозоравају да неће бити у могућности испуњавати своје доспјеле обавезе, што може довести у питање не само њихов опстанак, већ довести и до колапса привреде и свих привредних субјеката наслоњених на њихов рад.

Имајући у виду озбиљност ситуације и могуће посљедице, Управа Жељезница позива све надлежне органе да се укључе у рјешавање овог проблема.