latinica  ћирилица
23/01/2015 |  08:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Терористи преко Балкана до ЕУ

У Европској унији су забринути због настојања исламистичких терористичких група да искористе Западни Балкан као одскочну даску за акције у ЕУ.
СИПА - хапшење вехабија - Фото: архив
СИПА - хапшење вехабијаФото: архив

Зато је у плану развијање сарадње са земљама из региона и оштрије контроле на граничним прелазима.

Ово је у Бриселу рекао високи званичник ЕУ задужен за тероризам који је желио да остане анониман. Он је истакао да терористи злоупотребљавају визну либерализацију која важи за све грађане у региону, осим за оне с Косова.

Према његовим ријечима, исламистички екстремисти користе Западни Балкан као регрутну базу, али и за шверц оружја преосталог из ратова деведесетих, ка територији ЕУ.

Он је своје ријечи илустровао чињеницом да је приликом недавних терористичких напада у Паризу коришћена муниција произведена у БиХ, а осврнуо се и на случај Мевлида Јашаревића, који је прије три године пуцао на америчку амбасаду у Сарајеву.

Према процјенама овог функционера, око 500 муслимана из региона придружило се џихадистима у Сирији и Ираку, а међу њима су грађани Србије, Албаније, БиХ и Бугарске, а неки од њих се обучавају за терористичке акције у ЕУ.

Он је најавио да ће због тога функционери ЕУ задужени за сузбијање тероризма ускоро обићи те земље, а у оквиру посјете Србији обићи ће и Санџак.

ЕУ планира да с државама из региона успостави ближу сарадњу у циљу спречавања терористичких активности, а путници са Западног Балкана који путију у ЕУ мораће да рачунају да ће приликом уласка у шенгенску зону бити изложени додатним провјерама путних докумената и пртљага.