latinica  ћирилица
23/01/2015 |  08:33 | Аутор: БЕТА

Дачић: Китаровић да пази шта прича

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да би новоизбрана предсједница Хрватске требало да "води рачуна о ономе што прича и ради".
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

У интервјуу италијанској агенцији Нова уочи састанка са шефовима дипломатија Италије и Албаније у Риму, Дачић је поводом иступа Колинде Грабар Китаровић рекао да би она требало да "води рачуна о ономе што прича и ради" јер више није у опозицији, већ је дошла на власт.

"Понекад политичари у изборној кампањи говоре нешто јер нису сигурни да ће бити изабрани. Али, проблеми настају послије, јер они морају да испуне оно што су обећали и зато морају више да воде рачуна о томе шта изјављују", рекао је Дачић.

Даћић изјаву Колинде Грабар Китаровић о Војводини "ставља у контекст изборне кампање" и истакао је да "не очекује да односи Србије с Хрватском постану компликованији и сложенији од онога какви су сада".

"Приштина би да национализује Трепчу"

Министар Дачић је изјавио да је принципијелан став Србије да косовске власти не могу да искористе продају комбината Трепча, а да не обештете Србију, док је намјеру Приштине према Трепчи оцијенио као недопустиву национализацију.

"Наш интерес је постизање договора, али не можемо да прихватимо такву врсту једностране одлуке која доноси и политичку и материјалну штету", рекао је Дачић.

Он је подсјетио и да је у посљедњих 15 година Србија "платила више од 500 милиона евра" јавног дуга Приштине.

Претходно, предсједница самопроглашеног Косова Афитете Јахјага је рекла да је "Трепча јавно власништво Косова" и да се то питање може рјешавати "искључиво у складу с косовским уставом и законима".

Али, Дачић је одговорио да "они сматрају да је све што се налази на Косову, њихово власништво. То је као да ми данас одлучимо да је Фијат у Крагујевцу у потпуности наш. Наравно, то може тако да се ради, али не у цивилизованим земљама. То се зове национализација".

Министар је рекао да ће предмет преговора у Бриселу бити и друга предузећа и објекти у јавном власништву, не само тај комбинат.