latinica  ћирилица
23/01/2015 |  08:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Варади: Одбијање тужбе и противтужбе је најлогичније

Професор међународног права Тибор Варади, који је био српски заступник у тужби БиХ против Србије за геноцид, оцијенио је да би најлогичнији исход процеса који пред Међународним судом правде воде Београд и Загреб по узајамним оптужбама за геноцид био одбијање тужбе Хрватске и противтужбе Србије.
др Тибор Варади - Фото: ПОЛИТИКА
др Тибор ВарадиФото: ПОЛИТИКА

"У таквом случају могуће би било да се у образложењу пресуде помену неки злочини, јер је недјела било и с једне и с друге стране, али она не достижу ниво геноцида", рекао је Варади за "Новости".

Варади подсјећа да Хашки трибунал ни у једном случају у Хрватској није нашао геноцид и да је зато мало вјероватно да ће Међународни суд правде наћи оно што Трибунал није.

"Надам се да ће се ићи у правцу одбацивања тужби и да ћемо престати једни на друге да гледамо тако да је неко злочинац, а неко херој, већ да се посматрамо као сусједи, јер то јесмо изван спора, то произлази из живота", рекао је Варади.

Подсјећамо, Међународни суд правде у Хагу саопштио је да ће 3. фебруара изрећи пресуду по тужби Хрватске против Србије, у вези с примјеном Конвенције о спречавању и кажњавану геноцида.

Почетак изрицања пресуде заказан је за 10.00 часова, а како је наведено у саопштењу које објављено на сајту Суда, пресуда коју ће прочитати предсједавајући Судског вијећа Петер Томка биће обавезујућа и на њу неће бити права жалбе.