latinica  ћирилица
23/01/2015 |  11:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Нова офанзива проруских снага на истоку Украјине

На истоку Украјине започела је нова масовна офанзива проруских снага, саопштили су украјински званичници и представници проруских снага.
Сукоби у Доњецку - Фото: ТАНЈУГ
Сукоби у ДоњецкуФото: ТАНЈУГ

"Руске терористичке групе су суштински прекршиле све раније споразуме о прекиду ватре...и данас кренуле у активне офанзивне операције", рекао је шеф украјинског Националног савјета за безбједност и одбрану Александар Турчинов на сједници владе, пренијела је агенција АФП.

"Ријеч је о активним јединицима руских оружаних снага", истакао је Турчинов.

Лидер проруских снага у Доњецку Александар Захарченко рекао је данас да се он неће више залагати за нове мировне разговоре с Кијевом и упозорио је да су његове снаге започеле офанзиву с циљем ширења њихових територија, навела је француска агенција.

"Наша страна неће више инсистирати ни на каквим мировним разговорима", рекао је Захарченко.

"Напредоваћемо до крајње границе доњецке покрајине", додао је он.

Сукоби на истоку интензивирани су у јануару.

Кијев и Москва оптужују једни друге за неуспјех примјене споразума о прекиду ватре договореног прошлог септембра у Минску, како би се окончао конфликт на истоку Украјине, у коме је, према процјенама Уједињених нација, од априла прошле године, погинуло 4.700 људи.

Агенције су претходно јавиле да су у рушевинама на аеродрому у Доњецку пронађена беживотна тијела у НАТО униформама и велики број оружја америчке производње.