latinica  ћирилица
23/01/2015 |  12:06 | Аутор: Агенције

Ријад: Нови краљ - стара политика

Нови саудијски краљ Салман обећао је, у првом обраћању нацији откад је преузео трон, да неће мијењати политику својих претходника.

У говору на националној телевизији, након што је преузео управљање земљом послије смрти деведесетогодишњег владара, он је обећао да ће наставити политку свог претходника. 

Краљ Салман бин Абдул-Азизи Ал Сауд обратио се нацији у вријеме када је у краљевини почео период жалости за краљем Абдулахом, који је умро рано јутрос, послије скоро двије деценије на трону.

"Наставићемо провођење исправне политике коју Саудијска Арабија води од свог оснивања", рекао је Салман.

Коментаришући кризу на Блиском истоку, нови краљ је рекао да су "арапским и исламским земљама потребни солидарност и кохезија".

Најавио је и да ће задржати постојећи ниво производње нафте у свјетлу превеликих глобалних залиха које су обориле цијену нафте на шестогодишњи минимум.

Због вијести о смрти краља и неизвјесности међу купцима, цијене нафте јутрос су повећане тако да је барел америчке лаке нафте за мартовску испоруку поскупио је чак 3,1 одсто на Њујоршкој берзи. Цијене нафте су од средине прошле године преполовљене, као посљедица прекомјерних залиха и слабе глобалне потражње.

Очекује се да ће Абдулах бити сахрањен током дана, послије церемоније у џамији имама Туркија бин Абдулаха у главном граду Ријаду.

Лидери из читавог свијета изразили су саучешће поводом смрти краља Абдулаха.

Предсједник сусједних Уједињених Арапских Емирата, шеик Калифа бин Зајед Ал Нахјан, саопштио је да је Абдулах "великодушно давао много свом народу и земљи".

Египатски предсједник Абдел Фатах ал Сиси рекао је да су "саудијска краљевина и арапски народ изгубили једног од својих лидера и најбољих синова".

Салман је био министар одбране од 2011. године, а одмах по ступању на краљевски положај именовао је на ту функцију свог сина Мохамеда бин Салмана. Остале министре је задржао, а за принца престолонасљедника именовао је свог брата Мукрина.