latinica  ћирилица
23/01/2015 |  12:29 | Аутор: СРНА

Фоча - Ускоро проширење пута за Шћепан Поље

Магистрални пут Фоча - Шћепан Поље биће проширен у наредна четири мјесеца, а биће постављене и заштитне банкине, каже начелник општине Фоча Радисав Машић.

Прва мјера биће забрана саобраћаја за сва возила носивости веће од 12 тона, рекао је начелник.

- Забрана је до сада важила само за теретна возила, а сада ће бити и за путничка, што значи да овим путем неће моћи саобраћати аутобуси великих габарита, преко осам метара дужине - рекао је Машић, након јучерашњег састанка с министром саобраћаја и веза Републике Српске Неђом Трнинићем.

Он је навео да ће кривине с малим радијусом бити исправљене, биће направљене нове подзиде, а проширења и банкине биће урађене гдје год буде могуће, да би се туристичка сезона дочекала што безбједније.

Машић је додао да је Министарство саобраћаја и веза овај посао повјерило предузећу Путеви Републике Српске, које ће ангажовати извођача радова.

- Инсистирали смо да се пут боље одржава, да контрола саобраћаја буде боља и да се досљедно контролишу саобраћајни прописи, који ограничавају брзину од 30 до 40 километара - рекао је Машић.

Он је истакао да у Министарству саобраћаја трајно рјешење овога пута виде кроз међународни пројекат у сарадњи БиХ и Црне Горе.

- Изабран је извођач радова на пројектовању пута и та фаза би требало да буде завршена у овој години, са оптимистичним претпоставкама да ће инвестиција кренути у наредној години. Ми смо тражили да се градња пута не веже за градњу ХЕ Бук Бијела - рекао је Машић.

Градња пута планирана је у двије фазе - прва је изградња дионице Фоча - Шћепан Поље, с новим мостом на ријеци Тари, а друга фаза је обнова пута Фоча - Сарајево, са изградњом треће траке преко превоја Рогој.