latinica  ћирилица
23/01/2015 |  13:53 | Аутор: СРНА

Реконструкција судова у Бањалуци

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић разговарао је данас с предсједником ВСТС БиХ Миланом Тегелтијом и руководством Основног и Окружног суда у Бањалуци о реконструкцији ове двије правосудне институције, за које су обезбијеђена средства ИПА фондова од 3,6 милиона евра или 7,1 милион КМ.

Касиповић је изразио захвалност ВСТС-у за ангажман на реализацији процедура које су водиле према одобравању средстава из ИПА фондова, као и Европској комисији.

- Обавеза је Министарства правде и Владе Републике Српске да у сарадњи с градом Бањалука ријеше питање издавања грађевинских дозвола, јер је то услов да се активира укупна инвестиција од око осам милиона КМ - рекао је Касиповић.

Он ће идуће седмице разговарати с Градском управом Бањалука, у настојању да се што прије дође до грађевинских дозвола, јер је то услов да се средства из ИПА фондова активирају, а након тога по процедурама ИПА фондова иде расписивање тендера, одабир извођача и почетак радова.

Говорећи о раду Основног суда Бањалука, Касиповић је истакао да институције правосудног система Српске у оквиру посебног пројекта чине значајан напор да се смањи број старих, неријешених предмета.

- У том смислу, и Основни суд Бањалука има импресиван резултат. Наравно, даљим кадровским јачањем и стварањем свих услова за оптималнији рад смањиваће се и број тих предмета - рекао је Касиповић, и додао, да су проблеми у раду судова буџети који прате њихов рад, те да је потребно још судија и техничких и других услова.

Тегелтија је рекао да је за реконструкцију Основног суда у Бањалуци обезбијеђено 5,3 милиона КМ, те 1,8 милиона КМ за надоградњу Окружног суда у Бањалуци.

- Ријеч је о средствима која су већ обезбијеђена од Високог судског и тужилачког савјета БиХ и од ИПА фондова за реконструкцију ова два суда - рекао је Тегелтија и додао да је завршена пројектна документација која је достављена Европској унији на одобрење.

Тегелтија је нагласио да се очекује да ће се већ у наредних мјесец дана моћи поднијети захтјев за издавање грађевинске дозволе.

- Поводом тога, због рјешења неких одређених оперативних проблема који се могу десити приликом издавања потребних грађевинских дозвола, данас смо имали састанак с министром да би Министарство правде дало подршку и учинило све како би се што прије ушло у процес реконструкције - рекао је Тегелтија.

Навео је да реконструкција Основног суда подразумијева доградњу око 3.500 квадратних метара новог радног простора на постојећу зграду, реконструкцију старог дијела, комплетну реконструкцију екстеријера и ентеријера, што значи нове суднице, канцеларије за судије и нове просторије за смјештај радника.

- За Окружни суд Бањалука реконструкција подразумјева надоградњу новог спрата с новим просторијама, канцеларијама и судницама, тако да реконструкције повећавају радни простор и намјенски га побољшавају - истиче Тегелтија.

Каже да је тешко процијенити колико ће радови трајати, што ће зависити од извођача радова које ће одредити Европска унија путем тендера, а претпоставка је да би то могло бити годину дана.

Он је рекао да је Основни суд у Бањалуци постигао импресивне резултате и да је већ остварио 90 одсто реализације плана рјешавања старих предмета.