latinica  ћирилица
23/01/2015 |  15:33 | Аутор: Агенције

Неизвјесна судбина највишег димњака у Европи

Највиши димњак у Европи и пети највећи на свијету налази се у словеначком Трбовљу, али се поставља питање шта учинити са 362 метра високим колосом уз ријеку Саву након што постане непотребан.Димњак је изграђен 1976. и био је право грађевинско чудо, а отпоран је и на изузетно снажне потресе, подсјећају локални медији и наводе да још не постоје јасни планови о будућности највише грађевине у држави.
Највиши димњак у Европи - Трбовље - Фото: Wikipedia
Највиши димњак у Европи - ТрбовљеФото: Wikipedia

Наиме, термоцентрала у Трбовљу која производи шест одсто словеначке електричне енергије ушла је у поступак ликвидације, јер је утврђено да производња није економична.

Пропали су и преговори о продаји руском предузетнику Олегу Бурлакву, па је највећи дио запослених отпуштен, а обуставом производње постаће непотребан и димњак који је штетне емисије из долине односио високо уз ваздух.

Неки сматрају да би га било најбоље срушити, а други да би димњак могао постати атракција за оне који воле адреналинска узбуђења, рецимо за скокове с великих висина.

То би у градићу с великом традицијом у рударству и енергетици, у којем је сада због кризе стопа незапослености двоструко већа од државног просека, можда могло да отвори перспективу туризма.

С друге стране, преноси Хина, постоје идеје да се димњак сачува као део индустријске баштине, или да се искористи за котларницу у којој би се као гориво користила биомаса, док неки размишљају да би могао да послужити и за будућу спалионицу штетног отпада из Словеније.