latinica  ћирилица
23/01/2015 |  15:38 | Аутор: СРНА

Пензије од 1. јануара веће за 1,65 одсто (ВИДЕО)

Пензије у Републици Српској од 1. јануара веће су за 1,65 одсто, изјавио је данас предсједник Управног одбора Фонда пензијско инвалидског осигурања Српске Милорад Солаковић.
Сједница УО Фонда ПИО - Фото: СРНА
Сједница УО Фонда ПИОФото: СРНА

- Пензије се свим досадашњим корисницима усклађују у износу 0,65 одсто раста плус један одсто повећања које је Влада Српске нотирала да ће учинити у овој години, рекао је Солаковић новинарима након сједнице УО Фонда.

Он је навео да је за све будуће пензионере који у овој години иду у пензију усклађена вриједност бода и износи 10,373.

Солаковић је навео да за 22.000, од више од 280.000 осигураника у Српској, у прошлој и ранијим годинама није плаћен допринос по основу пензијско-инвалидског осигурања, док за 12.000 осигураника у прошлој години тај допринос није уплаћиван редовно.

Он је додао да се за 27 одсто од укупног броја осигураника обрачунава најнижа основица за уплату доприноса за ПИО.

Солаковић је истакао да укупни дуг по основу неуплаћивања доприноса за ПИО према Фонду ПИО, односно да потраживања Фонда од дужника износе 400 милиона КМ.

Директор Фонда Младен Милић рекао је да је за повећање пензија од 1,65 одсто потребно обезбиједити додатна средства од око два милиона КМ на мјесечном нивоу.

- Процјене и анализе су да је негдје око 100 милиона КМ, од укупно наших потраживања, ургентно наплативо, односно наплата се може извршити на релативно лаганији начин, навео је Милић.

Он је рекао да је дуг здравствених установа према Фонду ПИО порастао на више од 65 милиона КМ, дуговања општина и њихових предузећа порасла су на више од 10 милиона КМ, док се дуг жељезница, пошта и шума смањио, и збирно износи око 15 милиона КМ.

Милић је навео да је кредитно задужење Фонда ПИО на дугорочној основи 90 милиона КМ, а краткорочно, односно сваког мјесеца се повлачи 43 милиона КМ приликом исплата пензија и до краја мјесеца се та средства враћају пословним банкама, додајући да је укупна камата која се плаћа на сва ангажована средства око пет милиона КМ на годишњем нивоу.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић рекао је је да је Влада у предложеним мјерама Економске политике навела рјешења која ће побољшати ситуацију у области пензијско-инвалидске заштите.

Савановић је нагласио да ће се бољи ефекат у овој области постићи ефикаснијом и квалитетнијом наплатом доприноса од послодаваца, али и свих који избјегавају ову обавезу.

Бивши министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Петар Ђокић нагласио је да су пензије у Српској у односу на 2013. годину повећане за 10,5 одсто, истичући да је ријетко која земља у окружењу успјела да створи повећање у том проценту.