latinica  ћирилица
23/01/2015 |  16:03 | Аутор: РТРС

Вујановић: Нећемо прихватити арбитражу о Суторини

Црногорски предсједник Филип Вујановић оцијенио је бесмисленим отварање спора о Суторини и поручио да Црна Гора неће прихватити арбитражу о том питању.

Како је рекао, за Црну Гору је прича о разграничењу са Босном и Херцеговином  завршена, након што је Влада у јуну прошле године прихватила уговор о томе.

“И та активност разграничења је за нас завршена. Према томе, ми немамо више приче са БиХ, ни о територији, ни о граничној линији“, поручио је Вујановић.

Вујановић, иако информацију да предсједништво БиХ није разговарало о Суторини види као добар знак, наводи да је изненађен отварањем тог питања од дијела руководства у Сарајеву, посебно Бакира Изетбеговића, преносе Црногорски медији.

Став Црне Горе по том питању је, како је рекао, јасан.

Суторина

"То је да је Суторина дио Црне Горе заувијек, да ми о Суторини као територији нећемо никада преговарати, да никада нећемо прихватити арбитражу и Међународни суд правде, и да никада нећемо девалвирати арбитражну одлуку Бадинтерове комисије, нити поново утврђивати границе", казао је Вујановић.

Одлуку да одгоди слање нашег амбасадора у Сарајево, Вујановић види као практично изнуђен потез.

"Било би бесмислено да ја потписујем указ амбасадору Црне Горе у БиХ, и тиме показујем да смо ми то доживјели као неку редовну појаву, или, како би тумачили злобници, да подражавам такав однос Бакира Изетбеговића“, додао је Вујановић.

Према његовим ријечима, у Сарајеву нећемо имати амбасадора све док из званичних институција БиХ буду оспораване границе Црне Горе.

Вујановић је увјерен да прича о Суторини не може угрозити пут Црне Горе у НАТО.

“Само може да покаже да БиХ не цијени арбитражи Бадинтерове комисије, да не цијени своју позицију државе која је признала Црну Гору, и која је, кроз СРЈ, призната од Црне Горе, као и да води политику која нема одговорност и озбиљност“, рекао је Вујановић.

Он је, у вези са расплетом у случају Превлаке, рекао да очекује да ће се договором са Хрватском ићи на арбитражу, као и да ће суд донијети одлуку коју ће обје државе прихватити.

Вујановић је рекао и да је задовољан разговорима са косовским шефом дипломатије Хашимом Тачијем.