latinica  ћирилица
23/01/2015 |  16:42 | Аутор: РТРС

БОРС Фоча: Незапосленост главни проблем

Демобилисани борци, ратни војни инвалиди и породице погинулих бораца Фоче, Вишеграда, Чајнича, Калиновика, Рудог и Новог Горажда одлучни су да се кроз Борачку организацију Републике Српске изборе за своја права- запошљавање дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца, ратних војних инвалида и стамбено збрињавање.

Ово је данас потврђено на састанку у Фочи којем су присуствовали званичници Борачке организације Републике Српске. 

 У шест општина Старе Херцеговине око 5.000 је незапослених демобилисаних бораца. Међу њима и борци из Новог Горажда који су разастути свуда по Српској и сусједној Србији. Проблеме не могу сами да ријеше. Специфичност у овој општини јесте то да су сви у статусу расељених лица.

- Горући проблем је запошљавање и стамбено збрињавање породица погинулиух бораца РВИ и демобилисаних бораца, рекао је Јован Беговић Борачка, организација Ново Горажде.

Исти проблеми у осталих пет општина. Дефинисани проблеми кршења примјене закона о предности при запошљавању борачких категорија, као и нелогичности које се односе на законе о раду и ПИО око борачког стажа.

Борачке категорије су сагласне да је неправда свуда и што хитније треба јој стати у крај.

- Прије свега да се поштују закони и да се омогући запошљавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, истакао је Милош Лазовић предсједник Регионалног одбора БО Стара Херцеговина. 

Из Борачке организације и порука да су јединствени и да имају визију како ријешити нагомилане проблеме што ће бити прослијеђено Влади Републике Српске.