latinica  ћирилица
23/01/2015 |  18:26 | Аутор: Агенције

УНС: Нова истрага о несталим српским новинарима

Мисија Еулекс покренуће поново истрагу у свим случајевима киднапованих и убијених новинара на Косову и Метохији, рекао је данас замјеник главног тужиоца Специјалног тужилаштва Косова Џонатан Рател.

Рател је у разговору с делегацијом Удружења новинара Србије поручио да ће учинити све да истрага буде покренута и да дође до неопходних информација да би била задовољена "не само правда, већ и истина" о случајевима нестанка новинара на Косову и Метохији, саопштено је из УНС-а.

Он је представницима УНС-а рекао да ће поново бити сагледане све околности да би се дошло до чињеница важних за расвјетљавање судбине несталих и убијених новинара.

Рател је најавио и могућност да се Еулекс за потребе истраге обрати и УН у Њујорку, гдје се налази база подата о несталим и киднапованим на Косову и Метохији.

Представници УНС-а састали су се са Рателом ради размјене информација о случајевима киднапованих и убијених новинара на Косову и Метохији.

Они су изразили забринутост због мишљења Савјетодавне комисије УН у којем се наводи да је у појединим случајевима, конкретно у случају нестанка Маријана Мелонашија, истрага започета тек 2005. године, а одмах након уноса податка у базу случај је затворен.

Предсједник УНС-а на Косову и Метохији Будимир Ничић предочио је Рателу податке о седморици киднапованих и убијених новинара од 1998. до 2000. године на простору Косова.

Ничић је Ратела обавијестио да су непознати починиоци, након само неколико дана од постављања, срушили таблу несталим српским новинарима код Ораховца, а полиција не предузима ништа да обави увиђај и пронађе починиоце.