latinica  ћирилица
23/01/2015 |  18:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Скупштина Србије усвојила Зојин закон

Посланици Скупштине Србије усвојили су са 175 гласова “Зојин закон“.

Зојин закон обавезује љекаре да, уколико не могу да успоставе дијагнозу у року од шест мјесеци, дају налог да се узорак ткива и крви пошаље у лабораторије у иностранству о трошку државе.

Против закона није био ниједан посланик.

Предлагач закона, посланик ДС Душан Милисављевић прихватио је девет амандмана посланика, од уложених 19, као и владиних 26 амандмана.

Закона о превенцији и дијагностици генетичких болести, генетички условљених аномалија и ријетких болест, што је пун назив прописа, иницирали су родитељи Зоје Миросављевић која је преминула од Батенове болести, а подршку закону дале су све посланичке групе.

Заједнички став свих посланичких група био је да је друштво усвајањем тог закона преузело одговорност за побољшање здравственог система.

Милосављевић је током расправе истакао да од ријетких болести, углавном болују дјеца, која су до сада била потпуно невидљива за здравствени систем и рекао да и европске земље имају сличан закон.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да су за лијечење те дјеце обезбјеђена средства и да у недавно формираном фонду тренутно има четири милиона евра, а касније ће то бити финансирано из Републичког фонда за здравствено осигурање.

Усвајањем закона завршена је ванредна сједница, а посланици ће у клупама бити поново у понедјељак, када ће разматрати измјене и допуне закона о одбрани и о војсци.