latinica  ћирилица
23/01/2015 |  18:49 | Аутор: ТАНЈУГ

МУП Србије објавио документа о инциденту током геј параде

Министарство унутрашњих послова објавило је данас на свом сајту документа - кривичну пријаву против припадника Жандармерије и службене биљешке у вези са инцидентом током геј параде.

МУП, уз сагласност надлежног тужилаштва даје јавности на увид кривичну пријаву против припадника Жандармерије због сумње да су 28. октобра 2014. око 11.30 часова, на углу улица Бирчанинове и Светозара Марковића "извршили кривично дјело напад на војно лице у вршењу војне службе".

Уз сагласност тужиоца, објављујемо и службене биљешке осумњичених припадника Жандармерије, "из којих се јасно види да су закључци о покретању дисциплинског поступка, које је објавио заштиник грађана Саша Јанковић, сублимација њихових изјава и интерни документ МУП-а, а не званичан став МУП".

На сајту МУП је наведено и да је "једини документ који се може сматрати валидним извјештај Сектора унутрашње контроле који је овлашћен за испитивање законитости у раду припадника МУП-а".
"Из објављених биљешки се може видјети и да су припадници Жандармерије догађај објаснили на готово истовјетан начин", навео је МУП.

Додаје се и да се "стављањем на увид ових докумената још једном потврђују тврдње министра унутрашњих послова Небојше Стефановића".

Јанковић је јуче објавио на свом сајту дио докумената на основу којих је, како је раније изјавио, поднио кривичну пријаву против двојице припадника Војне полиције, послије сукоба са припадницима Жандармерије током параде.

Тим документима, наведено је на сајту, демантују се тврдње Стефановића који је рекао да изнесени наводи о инциденту постоје само у изјавама Жандармерије и да Сектор унутрашње контроле ни у једном тренутку не тврди оно што у својим изјавама износи омбудсман.

Стефановић је раније данас поновио да је омбудсман објавио само извјештаје припадника Жандармерије који су учествовали у инциденту током параде, а не став МУП-а.