latinica  ћирилица
24/01/2015 |  10:10 | Аутор: СРНА

Фирма МПРИ нуди нагодбу крајишким Србима

Америчка фирма МПРИ, против које су Срби из Крајине повели спор пред Судом у Чикагу, оптужујући је да је била савјетник хрватске војске и тако помогла у протјеривању и геноциду над Србима у Хрватској у операцији "Олуја", понудила је Крајишницима нагодбу, пишу "Вечерње новости".

Федерални суд у Чикагу је прошлог октобра дјелимично прихватио тужбу Крајишника, а судија Џон Ли одлучио је да агенцији МПРИ треба судити према америчком закону због уништене имовине крајишких Срба.

У децембру је одржано рочиште на којем је тужена страна пристала да се поведу разговори о нагодби.

Директор документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац оцјењује понуду о нагодби као позитиван помак за српску страну у процесу који траје од 2010. године.

"То је помак у позитивном смјеру за нашу страну, јер се до сада порицала свака одговорност и захтијевало одбацивање свих тужбених захтјева, као и да се Суд прогласи ненадлежним", рекао је Штрбац.

Он је навео да би суд у Чикагу требало да у наредних десетак дана именује медијатора, који би крајем марта или почетком априла могао да позове обје стране и изложи план медијације.

Читав процес ће, према ријечима Штрпца, вјероватно трајати годину дана, јер медијатор треба да се упозна са доказима, а када се дође до приједлога нагодбе она ће посредством суда бити достављена објема странама.

"Тај приједлог може бити прихваћен из прве или ће се погађање наставити, а можда га ниједна страна не привати и тада би се, по правној логици, наставио судски процес", каже Штрбац.

Спор против америчког МПРИ покренула је група Срба из бивше Републике Српске Крајине, који су у "Олуји" 1995. године, хрватске власти присилиле да напусте своје домове.

Они су у име свих 200.000 прогнаних Крајишника поднијели колективну тужбу Федералном суду у Чикагу против правних насљедника агенција МПРИ због савјетовања, обучавања и опремања хрватске војске за операцију "Олуја".

Затражена је и накнада нематеријалне штете у износу од 10,4 милијарди долара.