latinica  ћирилица
24/01/2015 |  11:36 | Аутор: СРНА

Љајић: Српска имовина важна тема у бриселским преговорима

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да ће једна од најважнијих тема током бриселских преговора бити питање српске имовине на Косову и Метохији.

Љајић, који је и потпредсједник Владе Србије, поручио је да Београд нема право да добровољно диже руке од своје имовине на Косову Метохији.

Он је рекао за РТС да укупна вриједност српске имовине - путне, телекомуникационе, енергетске инфраструктуре и привредних објеката на Косову и Метохији до 1990. износи око 17 милијарди долара.

"У то није урачуна вредност пољопривредног, грађевинског, шумског земљишта, рудног богатства, зграда и стамбених објеката и то ће за нас бити једна од најважнијих тема током Бриселских преговора", нагласио је Љајић.

Одговарајући на питање колико ће бити тешко и комплексно преговарати о питању српске имовине на Космету, Љајић је оцијенио да ће Приштина на сваки начин гледати да избјегне ову тему.

Он је навео да је Приштина од самог почетка опструисала тему имовине у области телекомуникација, а коју је Србија управо кандидовала као једну од првих тема, и то вриједност имовине "Поште" и "Телекома".

"`Пошта` је имала до 1999. године 129 својих пословних објекта, зграда, од тога је 111 узурпирано. `Телеком` има огромну имовину, ту су и туристички објекти", додао је Љајић.