latinica  ћирилица
24/01/2015 |  12:00 | Аутор: СРНА

Водостаји у РС у благом порасту, нема опасности од поплава

У Републици Српској не пријети опасност од поплава, иако су водостаји ријека у благом порасту, изјавио је Срни портпарол Републичке управе Цивилне заштите Жељко Стојановић.

Он је саопштио да је водостај Дрине јутрос на устави Јања био 400 центиметара, што је за пет центиметара више него јуче, док је ниво ријека које протичу кроз добојску регију у благом порасту, али нема опасности од њиховог изливања.

"Уна је узводно од Новог Града у порасту за 20-ак центиметара, а низводно за 12 центиметара. Сана је у Приједору порасла за четири центиметра", навео је Стојановић, истичући да је водостај ријека у благом порасту, али далеко од пријетње од поплава.

Према његовом мишљењу, евентуалне проблеме могли би да изазову локални потоци због засићености земљишта водом, али веће ријеке не би требало да праве проблем.

"На основу метеоролошких прогноза, наредних дана не предвиђају се веће падавине које би могле да проузрокују пораст водостаја ријека. Већ за сутра поподне предвиђа се престанак падавина", нагласио је Стојановић.

Уз напомену да су на терену организована дежурства општинских штабова Цивилне заштите, Стојановић је указао да је позив на бесплатан телефонски број 121 најбољи и најбржи начин да се добије помоћ Цивилне заштите.