latinica  ћирилица
24/01/2015 |  13:02 | Аутор: СРНА

Новаковић: Додик да преиспита одлуку о напуштању сједница

Потпредсједник НДП-а Момчило Новаковић упутио је отворено писмо предсједнику СНСД-а Милораду Додику, у којем га позива да преиспита одлуку да ће посланицима СНСД-а наложити да напуштају сједнице парламента БиХ све док не буде смијењен предсједавајући Представничког дома Шефик Џаферовић.
Момчило Новаковић - Фото: СРНА
Момчило НоваковићФото: СРНА

"Напуштањем сједница, Република Српска остаје без могућности да користи једно од најважнијих права – ентитетско гласање за које је потребно десет посланика", истакао је на конференцији за новинаре у Бањалуци Новаковић, који је и посланик НДП-а у Парламентарној скупштини БиХ.

Он сматра да без обзира на наше различите политичке опције, механизам заштите националног и ентитетског интереса мора бити изнад дневно-политичких догађаја, неких политичких иницијатива и наших сујета.

Говорећи о недавној оставци министра спољне трговине и економских односа БиХ Бориса Тучића, Новаковић сматра да је Тучић тим потезом "омогућио извоз муниције из БиХ у Украјину".

Он је подсјетио да је Законом о Савјету министара БиХ дефинисано да у случају да министар поднесе оставку или је спријечен да обавља ту дужност, послове министра обавља његов замјеник.

Када је ријеч о формирању Савјета министара БиХ, Новаковић сматра да је оно талац формирања федералне власти и да су грађани БиХ, посебно Републике Српске, која не сноси никакву одговорност за то, данас жртве неких закулисаних радњи у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и свјесних опструкција појединих партија с циљем да се власт касније или уопште не формира, те могућности прекомпозиција партија које чине већину на нивоу БиХ.

Говорећи о заједничкој изјави Предсједништва БиХ за прихватање реформи на путу ка ЕУ, Новаковић је оцијенио да у пракси није могуће примјенити ту изјаву ако нема сагласности ентитета и кантона, због нивоа различитих надлежности у БиХ.

"Предсједништво БиХ, прије него је донијело ову изјаву, требало је извршити консултације на нивоима ентитета и кантона да би избјегло пат позицију у којој сада може да се нађе", појаснио је Новаковић.

Коментаришући недавно писање на блогу бившег предсједника Извршног одбора СНСД-а Рајка Васића о стању у СНСД-у, Новаковић је рекао да СНСД, за разлику од НДП-а, "нема развијену демократију у одлучивању унутар партије".