latinica  ћирилица
24/01/2015 |  14:55 | Аутор: СРНА

Десетине хиљада Албанаца на демонстрација због Трепче

На протестима Албанаца у центру Приштине са којих ће бити затражено да комбинат "Трепча" буде проглашен "јавним добром Косова", до сада се, према процјенама, окупило десетак хиљада демонстраната.
Приштина -протести - Фото: СРНА
Приштина -протестиФото: СРНА

Демонстранти захтијевају и да Александар Јаблановић поднесе оставку на функцију министра за заједнице и повратак у влади самопроглашеног Косова.

На протесте су дошли Рамуш Харадинај и Фатмир Лимај, бивши хашки оптуженици, Јакуп Краснићи, донедавни предсједник косовског парламента и комплетно руководство радикалног албанског покрета "Самоопредјељење" предвођено Аљбином Куртијем, који би требало да се обрати са говорнице постављене испред зграде владе самопрокламованог Косова.

Организатори су позвали учеснике демонстрација да се стрпе још извјесно вријеме док до Приштине не стигну сви они који желе да се придруже протестима.

На раскрсници код Аеродрома "Слатина" заустављено је педесетак аутобуса са демонстрантима из Метохијске котлине, из Пећи, Ђаковице, Дечана, Клине и Истока.

За сада није било инцидената, али је велики број припадника Кососвске полицијске службе и КФОР-а примијетан како на улицама, тако и на прилазу и у самим објектима владе и парламента у Приштини.