latinica  ћирилица
24/01/2015 |  16:48 | Аутор: Агенције

Вучић: Србија позвана у Давос зато што је постала другачија

Србија се у Давосу нашла зато што је постала другачија, написао је премијер Александар Вучић за данашњи Блиц, у тексту "Дневник из Давоса", у којем износи утиске дводневног боравка, сусрета и разговора са свјетски познатом политичком и економском елитом.

Називајући овај елитни ски центар у швајцарским алпима "Чаробни брег" по Томасу Ману, Вучић наводи да је најбогатија гужва на свијету почела 1971. и од тада сваке зиме овдје стигне сам врх политичке и економске силе.

"Бити у Давосу најједноставније значи постати део те огромне вртешке. Улетети у центрифугу светске економије и освојити, коначно, то тако важно седиште на којем се иде и горе и доле, али и са којег се, ако те прихвате (а прихвате те када те позову у Давос), више не силази", навео је Вучић.

Србија је, каже, добила позив.

"Почињемо да се окрећемо. Али полако. Није баш једноставно за нас стићи (достићи) у тај велики свет“, примећује премијер Србије.

Уз опаску да је Давос "ђаволски скуп", истиче да је српска делегација штедјела на свему, па и на путовању.

То, каже, значи: “Нема организоване промоције Србије, а Давос се распада, пуца од разних промоција. Нема закупа великих хотела, а Давос је сам велики хотел и закупљен је. То на крају значи да смо ми смештени десетак километара од тог центра економског света, у сеоцу Клостерс. Не стижемо ни да га запамтимо".

Упркос томе, Вучић задовољно запажа да је Србија већ првог дана имала промоцију у најновијем издању швајцарског "Блика", на првој и на још двије, како каже, најважније стране.

"Више од тога нам и није потребно. Бар не данас, у Давосу", констатује Вучић.

Утисак му је да су богатство и моћ врло једноставни. Нема каже никаквих претензија у људима који контролишу и светски мир и светску економију. Ужурбани су, додаје, неконвенционални, скромни и надасве фокусирани.

"Овде се праве послови, овде се штеди време, и овде се - слуша", записао је премијер истакавши да управо зато никада у животу није толико пазио шта ће да каже.

Подсјећа на сусрет са кинеским колегом, иначе, старим пријатељем Ли Кећангом и понавља да је он био "звезда Давоса".

"За њим и за гостима из Азербејџана буквално трче. Паре су на истоку, и тржиште, и потрошња, и опет - паре", навео је премиејр Србије у Дневнику из Давоса.

Наводи и да је са Кећангом потврдио договор из Београда о градњи брзе пруге до Будимпеште коју ћемо, каже, имати од октобра 2017. Кећанг му је каже обећао да ће доћи на отварање, што српског премијера чини "пресрећним".

Иначе, током два дана боравка у Давосу, Вучић је учествовао на Ројтерсовом и Блумберговом форуму и имао низ билатералних сусрета и све их је, каже, позвао да ођу у Србију.

Срео се кратко са предсједницом ММФ Кристином Лагард. Па Херман Греф из Збербанке. Јохан Шнајдер, потпредсједник владе Швајцарске и министар економије. Премијер Турске Давутоглу. Пријатељ Мохамед Алабар, директор "Иглхилса", који гради Београд на води. Џаред Коен из "Гугла"...

"И сваки пут пазим шта причам. Они су овде да чују шта Србија има да им каже. Шта нуди. Шта може и шта хоће. И никада нисам срео никога ко те прати са толиком пажњом. Сваки и најмањи детаљ им је важан. Отворили су све пријемнике, а ја пажљиво шаљем сигнале. Све их зовем у Србију", навео је Вучић.

Издваја сусрет са потпредсједником Европске комисије Франсом Тимермансом, кога сматра једним од најмоћнијих људи у ЕУ, а који је на састанак дошао насмијан и сасвим сам.

"Нема секретарица, персонал-асистента, ужурбаних саветника са фасциклама и лаптоповима, који и иначе не служе ничему осим што показују нечију моћ. Тимермансова моћ је још већа самим тим што нема потребу да је показује. Толика да је накратко зауставио време и у Давосу. И моје и своје. Причамо надугачко, не обазирући се на сатницу", навео је Вучић и додао да је тај сусрет забиљежио као "један од најпријатнијих тренутака".