latinica  ћирилица
24/01/2015 |  17:01 | Аутор: СРНА

Нереди у Приштини- полиција сузавцем растјерала демонстранте

Полиција је морала да употријеби сузавац да би растјерала демонстранте који су покушали да пробију полицијски кордон и уђу у зграду владе самопрокламованог Косова у Приштини, речено је у Косовској полицијској служби.
Приштина протести - Фото: СРНА
Приштина протестиФото: СРНА

Портпарол КПС-а Баки Кељани каже да је полиција била принуђена да интервенише и истиче да је на згради Владе причињена велика материјална штета.

"Насилни демонстранти су, упркос упозорењима полиције, наставили са каменовањем зграде Владе", рекао је он.

Кељани је навео да је полупано много прозора, посебно на степенишном простору окренутом према тргу на коме су данас одржане демонстрације.

"Полиција неће толерисати даље насиље", каже он, упозоравајући демонстранте да ће ефикасна акција разбијања насилних демонстрација бити настављена уз употребу других средстава уколико насилници не одустану од напада на објекте.

Срни је у полицији у Грачаници речено да су предузете све мјере ради спречавања демонстраната да почине евентуалне нападе на подручју Грачанице.

Инциденти обиљежили протесте Албанаца

У Приштини је, уз бројне инциденте, одржан протест близу двадесет хиљада Албанаца, пристиглих са Косова и Метохије, Албаније и Македоније, који су захтијевали смјену министра за заједнице и повратак у привременој влади Косова Александра Јаблановића и проглашење комбината Трепча "јавним добром Косова".

Под мотом "Јаблановићу, одлази!", "Трепча је наша!" и повике "ОВК", "ОВК", те скандирање "Иса Мустафа је слуга Србије!", демонстранти су се окупили испред Народне библиотеке, а потом су стигли до зграде владе и парламента самопрокламованог Косова.

Током протестне шетње и окупљања испред владе, гдје се демонстрантима придружило неколико хиљада Албанаца из Приштине, полиција није реговала иако су демонстранти предвођени Рамушем Харадинајем, Фатмиром Лимајем и посланицима опозиционих партија и покрета "Самоопредјељење" узвикивали псовке и погрдне речи на рачун лидера косовских институција.

Чули су се и повици упућени Србима "Одлази - ОВК,ОВК!", "Злочинци!", "Србија није овдје!", "Трепча је Косово!"...

Илир Деда, један од лидера "Самоопредјељења", рекао је да је данашње окупљање Албанаца у Приштини "најава повратка достојанства албанског народа и почетак краја власти Исе Мустафе и Хашима Тачија".

Аљбин Курти, вођа "Самоопредјељења", оставио је рок од 24 часа влади и премијеру самопрокламованог Косова Иси Мустафи да смијене Јаблановића и пониште закон којим је комбинат "Трепча" изузет из процеса приватизације.

Он је навео да се о "Трепчи" не може преговарати у Бриселу, нити са било ким, јер је "Трепча богатство Косова".

Током Куртијевог обраћања демонстранти су бацали разне предмете према објекту владе и парламента. Јаки кордони полиције спријечили су покушаје веће групе младих, умотаних у заставе "велике Албаније", да поруше дворишну ограду и пробију се до зграде Владе.

Током каменовања поломљено је више прозора на згради Владе и бачено више петарди у правцу кордона полиције која је била приморана да удвостручи снаге.

Полиција ће накнадно званично издати саопштење о данашњим демонстрацијама и кршењу јавног реда и мира.

У међувремену се огласио премијер Иса Мустафа изјавом да "Јаблановић није највећи проблем Косова".