latinica  ћирилица
24/01/2015 |  18:14 | Аутор: Б92

Болиди у новој сезони Ф1 бржи за три секунде

Овогодишњи болиди у Формули 1 могли би да буду за до три секунди бржи по кругу него што је случај био прошле године, тврди први човјек Пирелија Пол Хембери.

Прва предсезонска тестирања почињу 1. фебруара у Хересу, а многи предвиђају драстичан скок у брзини и то годину дана послије жалби да су нови В6 турбо мотори спори и недовољно изазовни, преноси Б92.

Хембери, чија компанија је једини достављач пнеуматика свим тимовима, истиче да ће ситуација бити другачија ове сезоне. Он признаје да ће пораст брзине кроз развој аеродинамике и мотора бити прави тест за компоненте Пирелија.

"Наши подаци указују да ћемо видјети велике скокове. Тимови имају способност да мењају доста тога преко зиме, посебно по питању погона и предвиђамо да ћемо до доласка у Мелбурн, или најкасније у Кину, видјети много већу брзину у поређењу са прошлом сезону. Знамо да увијек јуримо покретну мету, а говоримо о двије до три секунде по кругу у односу на прошлу сезону, а то је велика разлика. То значи да ће наши пнеуматици који су прошле године били конзервативни избор сада бити веома агресиван избор", нагласио је Хембери.

Напредак за двије до три секунде по кругу би садашње болиде у Формули 1 ставио у ранг оних који су у себи имали В8 моторе.

Због кише током квалификација у Аустралији, Малезији и Кини прошле године, било је тешко судити о правом ритму прошлогодишњих болида. Међутим, у Бахреину, првој рунди која је имала квалификације у сувим условима, Нико Розберг је поставио круг од 1:33.185 минута, што је за мање од секунде спорије у односу на годину дана раније. Најбољи квалификациони круг у Бахреину остварио је Михаел Шумахер 2004. године, од 1:30.139 минута, а то би могло да буде и надмашено ако се Хемберијева предвиђања остваре.

Овогодишњи шампионат Формуле 1 стартује Великом наградом Аустралије 15. марта.