latinica  ћирилица
24/01/2015 |  19:19 | Аутор: СРНА

Током демонстрација у Приштини физички нападнути српски новинари

Новинари Другог програма Радио телевизије Косова на српском језику Александра Јовановић и Бојан Кошанин и сниматељ Радио- телевизије Србије Владимир Милић физички су данас нападнути током протеста Албанаца у Приштини.

Кошанин је рекао да их је прво напао један младић албанске националности, коме се потом прикључила група од тридесетак људи, који су га одвукли у масу и почели да га шутирају и гађају флашама и каменицама.

"Све се дешавало у центру Приштине, испред Министарства културе. Спасило нас је то што знам албански језик, па сам све време покушавао да се на миран начин са њима разумно договорим да нас пусте, али није вредело. Псовали су нас, претили, вукли и гађали каменицама", рекао је Кошанин.

Он додаје да су успјели да се отргну, захваљујући неколицини организатора протеста.

"Бежали смо кроз неке улице и на крају су нас организатори протеста усмерили ка згради Владе одакле нам полиција више није дозволила да изађемо, уз образложење да за нас није безбедно ван зграде", рекао је Кошанин, који члан Удружења новинара Србије.

Сниматељ Радио-телевизије Србије Владимир Милић рекао је да је један маскирани демонстант покушао да му отме камеру, да га је ухватио за раме и покушао да га одвуче у масу.

"Имао је белу капу са амблемом `ОВК` и шал преко лица са заставом Албаније", рекао је Милић.

Удружење новинара Србије и његов огранак Друштво новинара Косова и Метохије најоштрије су осудили напад на новинаре док су извјештавали са протеста Албанаца у Приштини.

Ова новинарска удружења траже од полицијских органа и Еулекса да предузму све потребне мјере и пронађу виновнике напада, као и да спријече нове покушаје напада на медијске раднике на Косову.

Током данашњих демонстрација у Приштини лакше су повријеђена три полицајца, док су три члана покрета "Самоопредјељење" приведена због насилничког понашања, речено је Срни у косовоској полицији.

Из полиција кажу да је мања група демонстраната по завршетку званичног скупа на тргу у центру Приштине каменовала зграду Владе самопроглашеног Косова.

"Поломљена су стакла на објекту Владе, на којој је, као и на објектима у приватном власништву причињена значајна материјална штета", наводе у полицији.

Демонстранти су, упркос упозорењима да се разиђу, наставили са насиљем због чега је полиција употријебила сузавац да би их растјерала.

Радикални албански покрет "Самоопредјељење" одбацио је тврдњу полиције да су приведена тројица чланова овог покрета.

Из "Самоопредјељења" наводе да су премијеру самопроглашеног Косова Иси Мустафи дали рок до понедјељка, 26. јануара до 16.00 часова донесе закон о проглашењу комбината "Трепча" јавним добром Косова и да смијени министра за заједнице и повратак Александра Јаблановића.