latinica  ћирилица
27/01/2015 |  08:53 | Аутор: Агенције

Михалков: Руски народ је спреман да издржи

Руски режисер Никита Михалков рекао је да уколико Русија не издржи санкције, може се сматрати да је човјечанство пропало, то јест, пропашће словенски свијет

- Постоји у Русији једна стара пословица која каже - надај се бољем, али увијек буди спреман на горе. Руски народ је спреман да издржи много тога и они који креирају санкције Русији то морају знати - рекао је Михалков.

Он је за електронске новине Андрићевог института iskra.co нагласио да се Русија сада полако окреће себи, односно да се, у крајњем случају, нада да је сада тако.

- Нажалост, у Русији, у словенском свијету када нас мазе, милују по глави, ми се опуштамо, а када дођу проблеми, слиједи потпуно другачија реакција. Ми реагујемо тек на притисак. Па, ево Други свјетски рат је окупио, ујединио цијелу Русију. Требало је нешто тако да се деси да би се ми ујединили. Некад мислим да ли су нам заиста потребне такве катаклизме да бисмо се ми уједилни и одговорили на изазове - каже Михалков.

Говорећи о односу српског и руског народа, Михалков је рекао да много воли Србију и да су његове мисли према Србији увијек исте, да се не мијењају.

- И зато стално понавља - како би било добро када би Срби вољели једни друге као што воле Русе и како би било добро када би Руси вољели једни друге, онолико колико их воле Срби - истакао је Михалков.

На питање да ли вјерује у борбу коју води против глобализма, колико је снаге за њу потребно и да ли је има довољно, Михалков је рекао да је данас толико очигледно шта се дешава у свијету да му је више него чудно да неки људи то не разумију.

- С Русијом хоће да ураде оно што су већ урадили с Југославијом, Украјином, с још неким државама и то је истина коју многи не желе да чују, истина коју ми ширимо - каже Михалков.

Славни руски режисер рекао је да су он и српски режисер Емир Кустурица "браћа по оружју" и да је управо због тога дошао на филмско-музички фестивал "Кустендорф" на Мећавнику.

- Не вјерујем баш увијек људима који кажу да имају снаге, вјерујем у снагу људи који о томе ћуте - истакао је Михалков.