latinica  ћирилица
27/01/2015 |  11:04 | Аутор: Jutarnji list

Китаровићева ће државу водити из дворца Тушканац?

Након што је из сигурносних разлога резиденцијална зграда у Високој улици највјероватније отпала као могућа локација будућег Кабинета предсједнице Хрватске тренутно је у размотрању дворац Тушканац.

Ријеч је о земљишту величине 18.000 квадратних метара на којем су смјештени дворац, затворени базен, дворана, једна велика дворана за скупове, простори у којима су смјештени припадници Гарде те подземно склониште. Сам дворац има 530 квадратних метара и састоји се од подрума, приземља и првог спрата. Приземље је уређено за пријеме, а на спрату су четири апартмана, два већа и два мања. У приземљу је и једна већа кухиња. У случају коришћења у свакодневне сврхе, простор би требало преуредити јер је тренутно неадекватан за ту намјену. Требало би преуредити и остале просторе у којима су сада смјештени војници. У дворцу Тушканац 1991. формирана је Хрватска војска и основан Главни штаб, а данас се користи за сусрете високих хрватских и страних цивилних и војних функционера.

Иако је ријеч о великом земљишту, улаз крај самог дворца веома је узак и неадекватан за организацију дочека великих делегација. За такве случајеве могла би се користити вила Прекрижје која се налази у кругу садашњег простора Кабинета предсједника.