latinica  ћирилица
27/01/2015 |  12:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Николић: Холокауст најсрамнија и најгнуснија појава у историји

Предсједник Србије Томислав Николић поручио је на комеморативној церемонији одавања почасти поводом обиљежавања 27. јануара - Међународног дана сјећања на жртве холокауста, да је холокауст најсрамнија и најгнуснија појава у цјелокупној људској историји и да Србија никада неће заборавити злочине над својим и пријатељским јеврејским народом.
Предсједник Србије Томислав Николић - Фото: ТАНЈУГ
Предсједник Србије Томислав НиколићФото: ТАНЈУГ

Николић, који је уз војне и државне почасти положио вијенац на Старом сајмишту подсјетио је окупљене да се ове године обиљежава један значајан заједнички јубилеј - 70 година од побједе над фашизмом.

"Прије 70 година срушене су жичане ограде логора за уништење једног народа. Иза зидова су били људи који су, да би преживјели, зид изградили у себи, људи који више нису вјеровали да је живот могућ, да је слобода могућа. Седамдесет година траје напор да се открије истина о страдању у Холокаусту и да се што више људи упозна истину. Да ли ће истина остати у памћењу будућих покољења, зависи од напора сваког од нас", рекао је Николић.

Зато је, подвукао је он, инсистирање на обиљежавању јубилеја побједе над фашизмом данас значајније него икад.

Николић је подсјетио и да је прије Другог свјетског рата само у Србији живјело око 35.000 Јевреја, да су за вријеме окупације пролазили кроз дискриминацију, обесправљење и пљачке до крајњег циља - масовног уништења.

Тако је, додао је Николић, на територији цијеле Краљевине Југославије убијено више од 67.000 Јевреја и 650.000 Срба.
"Старо сајмиште, на коме се сада налазимо, једно је од стратишта које нас подсјећа и на трагичне судбине недужних људи које нису забиљежене, јер су заувјек ућуткана уста страдалника. Да ли постоје ријечи које могу да дочарају патње, да ли можемо да докучимо оно што се одвијало пред очима жртава и њихових крвника?", упитао је предсједник Србије.

Подсјетио је и да је у Другом свјетском рату, "због кога ћемо се овде окупљати док траје Србија, утиснут печат огољеног зла", истакавши да је у том рату страдало више од 55 милиона људи, "а један народ је био пред истребљењем".
"То је храбри и поносни народ Израиља", казао је Николић.

Он је истакао и да се нажалост, данас поново могу чути забрињавајуће пароле великог броја ултрадесничара: "Њемачка Нијемцима, хоћемо историју без претјеривања њемачке кривице за ратове", и захтјеви за равномјерну подјелу одговорности за узроке и посљедице ратова.

"Велика је и посвећена слободи данашња пријатељска Њемачка. Ослонац Европске Уније, удружена са цијелим свијетом у борби за свијет праведних и једнаких. Зато се бори да не васкрсну идеје које су пријетиле да сломе човјечанство отпочињањем Другог свјетског рата", указао је Николић.

Он каже и да данашња Србија, која је страдала у два рата, а у којој живе бројни "пријатељи припадници јеврејског народа, народа чија је крв помијешана са српском натопила ову земљу, неће учествовати у безумним разарањима, ни по коју цијену". "Учинићемо све, да не постанемо колатерална штета у остваривању било чијих интереса", истакао је Николић.

Он је нагласио и да нас грађански немири широм Европе, све већи број екстремистичких покрета као и сукоб у Украјини, опомињу да се сјетимо страдања српског, јеврејског, ромског и других народа током Другог свјетског рата.

Страхоте Првог и Другог свјетског рата, како каже, које су промијениле ток цивилизације и оставиле неизбрисив траг у историји човјечанства треба изнова посматрати из различитих углова, а то је, како је подвукао, важно не само зато што су по својој суштини и посљедицама катастрофалне, већ да бисмо отклонили сличне или исте узроке из којих би опет могле да настану такве последице.

"Холокауст је најсрамнија и најгнуснија појава у цјелокупној људској историји. На начин јединствен по фанатизму и свирепости, за кратко вријеме, угашен је немјерљив број људских живота, и то никада не смије да буде заборављено. А вријеме пролази без одговора на питање: да ли је ћутање о злодјелима посљедица одобравања или страха? На то питање, нажалост, одговор је све удаљенији", рекао је предсједник Србије.

Једно је сигурно, додаје, и поручује да ако смо људска бића, не смијемо да дозволимо да вријеме замагли истину и промијени однос према овом свјетском злу. "Да умањујући бројке и мењајући фактографију, гурајући туђу патњу у најзабаченије дијелове нашег срца, заборавимо да су то били људи који су имали име, лице и животе", рекао је Николић.

Србија, поручује Николић, истиче приврженост Изјави Међународне алијансе за сјећање на холокауст из децембра прошле године.

"Холокаустом се деценијама баве правници и историчари. Једни у настојању да се оствари правда и казне починиоци и саучесници, а други трагајући за истином која ће одговорити на питања, отклонити недоумице и објаснити узроке и циљеве злочина. Сумња у чињенице и доказе није могућа ни допустива, али трагање за објашњењем, истраживање суноврата морала и помрачења човјековог ума, се наставља", казао је предсједник Србије.

Он је рекао и да је фашизам дисциплином увео људе у извршење неопростивог злочина и мобилисао широке народне масе да крену ка аутодесктрукцији, те да је успио да споји неспојиво - интерес крупног капитала, политичаре и сиротињу.

"Хитлерова идеологија и пропаганда биле су концентрисане на једноставности и једнозначности теза: најприје изрећи лаж, па је непрекидно понављати. Заводио је масе у кабаретском наступу дајући сугестивни и хипнотички зачин својим говорима", објаснио је Николић.

У идеологији нацизма, истакао је, окосница свега је био надчовек, аријевац божанских атрибута, без много мисаоних елемената, они су били задати унапред, а да су том идеолошком протону, улогу електрона имали Јевреји као непријатељи.

"Зашто баш они? Можда је опасна посебност те мањине била у томе што је она била превише заступљена у престижним професијама, посебно у области умјетности, финансија и науке", рекао је Николић.