latinica  ћирилица
29/01/2015 |  10:14 | Аутор: СРНА

Живановић: Међу педофилима и доктори наука и земљорадници

У Србији не постоји јединствен профил педофила на интернету, јер међу онима који посједују снимке дјечије порнографије има и доктора наука и земљорадника - рекао је начелник Одјељења за високотехнолошки криминал МУП-а Србије Саша Живановић.

Живановић каже да дјеца остављају исувише података на друштвеним мрежама, али и да цијело друштво мора да се ангажује у рјешавању проблема педофилије на интернету.

"Интернет је постао статусни симбол, па дјеца немају један, већ два профила. А на тим профилима остављају све своје податке - од имена и презимена, годишта и школе, па чак и бројеве телефона", рекао је Живановић за РТС.

Он је истакао да сви ови подаци помажу интернет предаторима да дјецу, жртве, лакше лоцирају.

"Сада је свакако неопходна појачана едукација и дјеце и наставног особља за безбједно кориштење интернета и додатну заштиту", додао је Живановић.

Он истиче да је "Маријин закон" допринио проактивнијем приступу полиције овом проблему, али и да МУП има неку врсту сарадње са приватним сектором која омогућава праћење интернет домена на којима се налазе дјечији садржаји.

Живановић је навео да би за рјешавање проблема педофилије на интернету свакако требало да се консултују и стручњаци попут психолога или психијатра, који би требало да раде са педофилима.

"Маријин закон" предвиђа да кривично дјело педофилије не застаријева, полицијски надзор за силоватеље и педофиле и након издржавања затворске казне, забрану приласка регистрованих педофила вртићима, школама и дјечијим игралиштима и формирање ДНК базе података педофила.

Закон о посебним мјерама за спречавање кривичних дјела против полне слободе према малољетницима назван је "Маријин" по дјевојчици из Новог Сада која је силована прије неколико година.