latinica  ћирилица
29/01/2015 |  17:56 | Аутор: РТРС

ФИБА, националне лиге и УЛЕБ против Бертомеуа

Вијест да би у сезони 2016/2017 поклоници кошарке у Европи могли да прате потпуно нова такмичења најбољих клубова изазвала је општу узбуну!

Недавно је Ђорди Бертомеу дао потврду свих спекулација које су се претходних мјесеци стидљиво вртиле и најавио да ће Евролига и Еврокуп потпуно промијенити системе, да ће бити створена пирамидална структура, по којој ће бити заступљене двије лиге из који се испада у нижи ранг, односно одлази у виши, пренио је портал "mozzartsport.com".

Он је открио и да тада неће постојати директна веза између резултата у домаћим такмичењима и пласмана у елитну лигу, те да ће учешће обезбиједити 20 најбогатијих клубова, уз још четири екипе које би пласман оствариле преко Еврокупа. Убрзо након тога покренула се велика полемика по питању значаја Јадранске лиге и судбине тимова из региона у борби за трон Старог континента.

Прије само неколико дана тренер Партизана Душко Вујошевић јавно је критиковао одлуку првог човјека Евролиге и подсјетио на систем који се годинама с огромним успјехом користи у фудбалу. У Црвеној звезди још увијек не постоји званични став по овом питању, али су "црвено-бијели" већ неколико пута истакли да, без обзира на све, желе да буду стални учесници елитног такмичења.

Идеја која би ускоро могла да заживи није потресла само Јадран, већ и готово комплетну Европу. У опширном тексту шпанског листа Мундо Депортиво наводи се да ће ФИБА, националне лиге и УЛЕБ уједињено кренути против Ђордија Бертомеуа и покушати да спријече настанак такмичења које би у потпуности умањило значај бројних лига широм Европе!

"Већ смо информисали Бертомеуа о нашем ставу. Не можемо да прихватимо да су националне лиге на дну пирамиде и желимо да видимо какву идеју има ФИБА поводом реконструкције клупске кошарке за један дуг период", поручио је Франсиско Рока, генерални директор АЦБ лиге.

Глас је дигао и бивши кошаркаш Раша Нестеровић, садашњи генерални секретар Кошаркашке федерације Словеније, који се такође жестоко противи плановима и идејама предсједника Евролиге.

"Ни на који начин не би смјело да се умање значаји националних шампионата. Послије 15 година раздвојености, нови потез ФИБА је покушај да цијела кошарка буде испод истог крова и да сви крећемо са истим могућностима", истиче Нестеровић у разговору за словеначки лист Дело.

ФИБА би у наредном периоду могла да искористи све већи утицај на тлу Старог континента како би одбранила интересе клубова и спријечила настанак затворених континенталних лига. С тим што би овог пута, за разлику од 2000. године, када бројни велики клубови одлучили да напусте тадашњу Евролигу под њеним окриљем и оснују такмичење које данас пратимо, имала подршку и УЛЕБ-а, која је окренула леђа Бертомеуу.

"УЛЕБ је одувијек био за дијалог и одбрану интереса свих клуба, не само богатих. Када је створен УЛЕБ, циљ је био организовати кошарку на професионалном нивоу, а не правити контру ФИБА", ријечи су Едуарда Портела, бивши предсједник АЦБ лиге и још увијек први човјек УЛЕБ-а.

Шпански лист истиче да је и генерални секретар ФИБА Патрик Бауман одлучан у намјери да заштити европске клубове и на све могуће начине заустави девалвирање такмичења за исте.