latinica  ћирилица
29/01/2015 |  18:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Хаџић тражи пуштање на слободу

Бивши лидер Срба у Хрватској Горан Хаџић затражио је од Хашког трибунала да га пусти на привремену слободу због болести.
 - Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

Све информације о Хаџићевом здравственом стању редиговане су у захтјеву одбране. Трибунал их, такође, не саопштава, будући да се, без дозволе оптуженог, оне сматрају повјерљивим и приватним.

Хаџић је, по незваничним информацијама, крајем октобра прошле године, преживео инфаркт у судском притвору. Од тада је процес предсједнику нРепублике Српске Крајине у прекиду. Хаџићу се суди по оптужници за злочине над Хрватима.

У хитном захтјеву, одбрана тражи од судија да Хаџића смјеста пусте на привремену слободу ради лијечења, зато што за то, како тврде, нема услова у притвору у Схевенингену.

По захтјеву бранилаца, Хаџић би био на привременој слободи био најмање четири мјесеца. Прецизирајући да је данас завршен први дио лијечења, одбрана наводи да је у сљедећим планираним фазама третмана неопходно да се пацијент што више одмара "што је немогуће у притворским условима".

Одбрана се позива на одлуке којим је Трибунал привремено ослободио генерале Момира Талича и Ђорђа Ђукића због неизљечиве болести. Обојица су умрла убрзо по ослобађању.

По одбрани, Хаџић би се обавезао да се са привремене слободе послије лијечења врати на наставак суђења пред Трибуналом.

Расправно веће недавно је наложило да Хаџића прегледају два независна љекара-специјалисте и да судије обавијесте да ли ће, када и под којим условима оптужени бити спреман за наставак процеса. Вијеће, којим предсједава белгијски судија Ги Делвоа, одлуку о Хаџићевом захтјеву донијеће ускоро.