latinica  ћирилица
30/01/2015 |  10:31 | Аутор: СРНА

ЕУ затражила од лидера странака да подрже изјаву

Европска унија поздравила је објављивање договора Предсједништва БиХ о писаној обавези за спровођење реформи у оквиру процеса приступања ЕУ, те апеловала да сви лидери политичких странака потврде своју експлицитну подршку овој писаној обавези.

- Текст писане обавезе који консолидује допринос лидера политичких партија у складу је са захтјевима назначеним у закључцима Савјета за спољне послове ЕУ од 15. децембра прошле године, наводи се у саопштењу Делегације ЕУ у БиХ.

ЕУ сматра да писана обавеза утврђује јасан пут за БиХ.

Након завршетка процедуре усвајања писане обавезе у БиХ, укључујући и њено усвајање у Парламентарној скупштини БиХ, ЕУ ће одговорити као што је наведено у закључцима Савјета за спољне послове ЕУ из децембра.

- Европска унија још једном истиче своју снажну опредијељеност за будућност БиХ у ЕУ, истиче се у саопштењу.

У заједничкој изјави чланова Предсједништва БиХ, која је објављена јуче, наводи се да ће институције власти у БиХ спровести све реформе неопходне да би се успоставила институционална функционалност и ефикасност на свим нивоима власти и омогућило да се БиХ припреми за будуће чланство у ЕУ , као суверена држава која испуњава услове и обавезе за чланство.

Чланови Предсједништва Младен Иванић, Драган Човић и Бакир Изетбеговић обавезали су се да ће институције на свим нивоима власти, у складу са уставним надлежностима, у своје програме рада укључити реформе неопходне за напредак БиХ у процесу придруживања ЕУ и у свом дјеловању давати приоритет благовременом спровођењу тих реформи.