latinica  ћирилица
31/01/2015 |  13:21 | Аутор: Агенције

Упозорава ли Русија БХ Гас?

БХ-Гас је саопшио да не постоји никаква одлука којом се указује да ће испоруке гаса за Босну и Херцеговину из Русије бити обустављене уколико БиХ извезе оружје Украјини.

Будући да немају службеног документа који потврђује да би до евентуалне обуставе испоруке гаса у том случају дошло, из БХ-Гас-а наводе да су контактирали амбасадора БиХ у Москви, Ивана Барбалића, који је рекао да није упућена никаква директна пријетња обуставом испоруке гаса.

Федерални медији међутим, јавили су данас да је Русија запријетила БиХ уколико испоручи оружје Украјини да ће одговорити санкциајма - обуставом испоруке гаса.

Медији тврде да о тим упозорењима постоји писмо које је упућено надлежним институцијама БиХ. Министарство спољних послова писмо је прослиједило Предсједништву БиХ на даље поступање, а како би се ова тачка нашла на дневном реду, биће потребан консензус.

Медији у ФБиХ такође наводе да су упозорења из Русије разлог што УНИС ГРУП ДОО није добио дозволу да оружје у вриједности од 10 милиона КМ извезе у Укарајину.